Gwendolien Desrumaux, al enkele jaren werkzaam bij Meat&More, is sinds september HR-manager bij Buurtslagers/Bon’Ap.
Het arbeidshof van Antwerpen boog zich op 4 oktober 2022 over het hoger beroep tegen een vonnis van de arbeidsrechtbank van Antwerpen van 19 november 2020. Een werkgever werd namelijk in eerste aanleg veroordeeld tot betaling van een opzeggingsvergoeding en een schadevergoeding wegens discriminatie na vermeende racistische uitspraken over een werknemer na een ontslag om dringende reden.
De gemiddelde leeftijd van de Belgische werknemer met een vast contract in de privésector is vandaag 38,9 jaar. Vijf jaar geleden bedroeg dat nog 43,4 jaar.
Je hebt het misschien al geprobeerd? Het is niet makkelijk om zelf een filmpje op te nemen. In plaats van zelf een film te maken, geef je er beter één cadeau.
44 procent van de Belgische werknemers noemt collega's echte vrienden. Ze voelen zich emotioneel ondersteund en bij werkgerelateerde problemen kunnen ze op elkaar rekenen. Jongeren smeden makkelijker vriendschapsbanden op de werkvloer dan hun oudere collega's.
Zowel bedrijven als medewerkers maken zich zorgen om de stijgende levenskosten. Hoewel 42 procent van de werkgevers aanmoedigt om thuis te werken en zo te besparen op de energiekosten op kantoor, zegt net de helft van de Belgische werknemers méér op kantoor te zullen werken indien de werkgever het onkostenbeleid niet aanpast aan de stijgende inflatie.
Overeenkomstig artikel 15 van de Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 verjaren de vorderingen voortvloeiend uit de arbeidsovereenkomst één jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst. Op grond van artikel 2262bis §1 tweede lid van het Burgerlijk Wetboek jo. Artikel 26 van de Voorafgaande Titel van het Wetboek van Strafvordering verjaren alle burgerlijke vorderingen voortvloeiend uit een misdrijf slechts na vijf jaar. De vijfjarige termijn is dus enkel van toepassing indien er sprake is van een misdrijf.
De eindejaarsperiode is traditioneel een populaire periode om vakantie te nemen, al heeft de Belg dit jaar wel al meer verlof opgenomen dan dezelfde periode vorig jaar.
Waar, in de huidige context, ligt uw HR-focus? Wat zijn de thema's waar u zich in 2023 op concentreert? HR Square organiseert een mini-enquête.
Als antwoord op de structurele uitdagingen op de arbeidsmarkt lanceert Telenet de 'learning weeks'. Zo hoopt het bedrijf medewerkers wakker te schudden en hen te wijzen op alle groeimogelijkheden en leerpaden die het actief aanbiedt.
De afgelopen vijf jaar waren er nooit zoveel werkende Belgen voltijds aan de slag als nu. Het aantal deeltijdse contracten slinkt dan weer. De Belg is gemiddeld bijna negentig procent van een volledige werkweek aan de slag.

HR Top Jobs

ALDI België
Benelux Unie

Partner insights

Social media

Careers

Tania Boterdaele, AZ Alma

Tania Boterdaele is HR-manager bij AZ Alma

Als master in handelswetenschappen startte Tania Boterdaele haar carrière bij TriFinance, waar ze als project consultant in verschillende organisaties aan de slag ging. Sinds 2013 was ze aan de slag in de zorgsector bij AZ Sint-Lucas in Gent. Daar werkte ze als verantwoordelijke payroll & personeelsadministratie. In november 2022 maakte...

Hallo, en welkom op de gloednieuwe website van HR Square!

Ben je al lid? Log dan in via de knop ‘Ledentoegang‘ en reset je wachtwoord. Zo heb je onmiddellijk toegang tot alle online artikels én het volledige archief.

Nog geen lid? Dan heb je toegang tot alle gratis online artikels. Lid worden kan via de link ‘Word lid‘.

Het HR Square-team
info@hrsquare.be

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.