Lieven Maes Director HR & Communications Umicore Hoboken

Lieven Maes is al sinds april 2007 aan het werk voor Umicore, eerst als Manager Comp & Ben voor België en Noord-Europa, daarna als Head of Compensation, Benefits & Payroll voor dezelfde regio. Sinds begin 2017 was hij HR Manager van de site Hoboken. Daar promoveert hij nu tot Director HR & Communication. Voorwaar geen simpele job.
Maes is master Rechten (KU Leuven) en was ruim negen jaar Comp & Ben bij DAF Trucks, eerst als Officer, daarna als manager.

Constant bereikbaar zijn voor werk is slecht voor welzijn. Ook voor dat van u en ons.

Professor Claartje ter Hoeven van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences onderzoekt hoe digitalisering het werk van mensen beïnvloedt. Samen met masterstudent Nadine Büchler en dr. Ward van Zoonen van de Universiteit van Amsterdam onderzocht zij bij twee grote internationale bedrijven wat constante bereikbaarheid op werk doet met het welzijn van medewerkers. Conclusie: niet veel goeds. Zelfs al zijn zij (of wij) integrators. Een interview van ter Hoeven met Erasmus (de Rotterdamse Universiteit, wel te verstaan). Ongecensureerd en zeer interessant, met een leuke tip.

Breekt de bedrijfsvelo dit jaar door?

Bijna drie op tien (28 procent) werknemers in België hebben interesse in het leasen van een fiets via hun werkgever. Ongeveer een vijfde krijgt op dit moment al een fietsvergoeding, waarmee de leasekost minstens voor een deel wordt terugbetaald. Omdat bedrijfswagens vanaf dit jaar zwaarder belast worden, kan de fiets misschien echt doorbreken in het woon-werkverkeer.

Aanvullende pensioenen belast tegen 10 procent: ook uitoefenen onbezoldigd mandaat als zelfstandige kan beschouwd worden als ‘effectief actief’

Bij de uitbetaling van een aanvullend pensioenkapitaal (tweede pijler), kan men genieten van het voordelig belastingtarief van 10 procent indien men het aanvullend pensioenkapitaal pas opneemt op de wettelijke pensioenleeftijd of een volledige loopbaan kan bewijzen en indien men ononderbroken ‘effectief actief’ blijft gedurende de drie voorafgaande jaren. Het Hof van Beroep van Antwerpen sprak zich uit over de interpretatie van de notie ‘effectief actief’ voor zelfstandigen.

Is loopbaansparen oplossing voor opgestapelde overuren en vakantie-overschot?

Alvast 73 procent van een steekproef van Belgische werknemers wil vakantiedagen of gepresteerde overuren opsparen voor later in de loopbaan. Loopbaansparen is een mogelijke oplossing voor werknemers die door de coronacrisis heel wat overuren gepresteerd hebben en/of voor werknemers die er niet in slagen al hun extra vakantiedagen voor het einde van het jaar op te nemen.

Doodsbedreiging met professionele gsm buiten de werkuren naar een privékennis: dringende reden of niet?

In principe kunnen feiten die zich buiten de werkuren voordoen in het privéleven van de werknemer geen aanleiding geven tot een ontslag om dringende reden. Anders is het wanneer deze feiten niet vreemd zijn aan de arbeidsrelatie en gevolgen kunnen hebben voor de verdere uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Dit werd recent bevestigd door het Franstalige Arbeidshof van Brussel. Los daarvan konden de feiten volgens het Arbeidshof in dit geval niet aanzien worden als volledig kaderend buiten de professionele sfeer omdat deze werden gepleegd met de professionele gsm van de werknemer.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen

Anne Van Horebeek Talent & Development Manager H.Essers

Anne Van Horebeek vervelde bij transportbedrijf H.Essers van Senior Communications Manager tot Talent & Development Manager. Van Horebeek startte haar carrière in overwegend commerciële functies, schakelde over naar marketing en communicatie en is dus nu bij HR aanbeland.

Evelien Vanden Brande HR Director Decospan

Evelien Vanden Brande trad voltijds in dienst bij Decospan, een West-Vlaamse verwerker van fineerhout met 700 werknemers. Vanden Brande is bachelor HRM (HOGent) en zette haar eerste professionele stappen in 1999 bij ADMB als rekruteringsconsultant en later ook als training officer.