Social distancing op het werk: Wordt digitale rekrutering en thuiswerk de echte toekomst?

Intussen zijn we zes maanden na de light lockdown van maart en beginnen we aan een nieuwe periode van strenge beperkingen op onze sociale contacten. Thuiswerk en digitaal werken worden tot nader order opnieuw de regel. Zal onze manier van werken voorgoed veranderen? Charlotte Castelein en Nancy De Coensel van Bakker & Partners, vertrekken van hun eigen ervaring om een antwoord te formuleren.

Teams motiveren na de crisis

Team knowlegde is de gedistribueerde kennis binnen het team, over het team. Die teamkennis is cruciaal om een team te laten functioneren, in het bijzonder in de nasleep van de coronacrisis. Een bijdrage van Arnaud Trenvouez, R&D Program Manager bij PerformanSe.

Delen van medewerkers

Het deelplatform Bridge bouwt bruggen tussen bedrijven om werknemers uit te wisselen wanneer dat nodig is. Het lijkt ons de manier voor bedrijven om hun mensen niet op non-actief te moeten zetten, of erger nog, ze te moeten ontslaan. Wanneer de disruptie weliswaar ingrijpend maar tijdelijk is, zoals nu met de coronacrisis, blijft terugkeren naar de job bij de eerste werkgever steeds een optie. Een bijdrage van Kathelijne Verboomen, Director van het Acerta Kenniscentrum.

Leidinggeven in onzekere tijden

Belgische organisaties hebben in de coronacrisis veel oog voor het welzijn van hun personeel. Toch blijft onze angst en de werkdruk hoog in deze crisis en dat vergt inspanningen van ons allemaal. Wat kunnen leidinggevenden doen om angst en onzekerheid bij hun werknemers weg te nemen?

Naar een cultuur van waardering

67 procent van de Belgen zegt van zichzelf (zeer) betrokken te zijn. Daarmee heeft België meer betrokken medewerkers dan bijvoorbeeld Nederland, het Verenigd Koninkrijk of Ierland, zo blijkt uit onderzoek van Achievers, specialist op vlak van erkenning. Dat mooie resultaat mag ons echter niet afleiden van de kleine minderheid die veel minder, of helemaal niet, betrokken is.

Ondernemen in crisis: personeelskosten verlagen of opteren voor ontslag?

De impact van de coronacrisis en de lockdown is groot. Veel kmo’s en kleine zelfstandigen voelen de gevolgen nog steeds: een dalende omzet, minder nieuwe klanten, oplopende kosten. Ondanks alle steunmaatregelen moeten ondernemingen soms ingrijpende beslissingen nemen en werknemers ontslaan. Een dure en zware procedure, die niemand graag opstart. Daarom onderzoeken werkgevers best eerst of ze kunnen besparen op personeelskosten. Een bijdrage van Iris Tolpe, Director Legal & Business Consultancy bij Securex.

HR en rekrutering in het onderwijs: Specifieke uitdagingen, grote troeven

Een onderwijsinstelling is eigenlijk een complex bedrijf met enorme uitdagingen op HR-vlak. Universiteiten en hogescholen doen dan ook steeds vaker beroep op externe partners om hen bij te staan voor zaken die niet tot hun core business behoren. “Ook wanneer een onderwijsinstelling zeer goed weet hoe ze (toekomstige) studenten moet aanspreken, je profileren als werkgever is nog iets helemaal anders”, zeggen Charlotte Castelein en Nancy De Coensel van Bakker & Partners.

Coronacrisis: contact houden met ex-werknemers loont

Uit het oog, uit het hart: ook op professioneel vlak zit er veel waarheid in die uitdrukking. Ex-werknemers die nog contact hebben met hun voormalige werkgever, zijn dubbel zo veel geneigd om naar die organisatie terug te keren. Nu vele ondernemingen omwille van de coronacrisis verplicht zijn hun personeelsbestand in te krimpen, schuilt er in die wetenschap een belangrijke les. Een bijdrage van Magda Duerinckx, Manager Outplacement bij Acerta.

Solliciteren in coronatijden: enkele inzichten

De coronacrisis verminderde dan wel de mobiliteit op de arbeidsmarkt, de rekrutering viel niet helemaal stil. De afstandsregels noopten de recruiters echter tot het uitwerken van een nieuwe aanpak voor het selectieproces. Dat leidde tot interessante eyeopeners, maar net zo goed tot het inzicht dat face-to-face toch vaak beter is, zo leerde Eva Vercruyssen van Planet Group.

Terug naar de werkplek: vragen om over na te denken

Nu een geleidelijke terugkeer naar de werkvloer voor sommigen een realiteit is geworden en voor anderen een idee voor (over)morgen, groeit het besef dat de wereld na corona er anders zal uitzien. De belangrijkste beslissingen die de komende weken worden genomen, zullen niet alleen de lay-out en logistiek van werkplekken over de hele wereld bepalen, maar ook de definitie van wat werk voor ons werkelijk betekent voor de komende jaren.

Heropstart: Veilig terug naar kantoor

Na de lockdown volgt nu de heropstart voor tal van ondernemingen. Aan die terugkeer is ook een juridisch aspect verbonden, in het bijzonder als het gaat over (verplicht of vrijwillig) thuiswerk en de gezondheidsrisico’s op het werk. Een bijdrage van Marian Dewaersegger, advocaat-vennoot bij Sotra.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen