< Terug naar overzicht

IFBD: Budgetteren van personeelskosten

Dinsdag 21 december 2021 | Van Der Valk Hotel Gent

Ook uw HR afdeling ontsnapt niet aan het budget- en controleproces. Deze workshop bezorgt u helder inzicht in uw échte loonkost en leert u hoe u een correct, beheersbaar, flexibel en slim personeelsbudget maakt. Want uw personeelsbudget is meer dan de optelsom van alle loonbrieven…

U leert...

 • hoe u uw personeelskost beheersbaar maakt.
 • het belang van finance voor elke HR manager.
 • alles over budget en budgetrapportering voor de HR manager.

U beheert 33% van alle kosten van uw organisatie

Strategie is geen leeg begrip, maar een noodzaak om de competitiviteit van uw organisatie te garanderen. Hiertoe is een financieel plan met bijhorende budgetten een absolute must. Gezien de personeelskost – zowel in maakbedrijven als in de dienstensector – bijna altijd tot de top 3 van alle kosten behoort, ontsnapt ook uw HR-afdeling niet aan het budget- en controleproces. Bovendien heeft België nog steeds een loonhandicap van meer dan 15 % ten opzichte van de ons omringende landen. Dit dwingt u om als een goede huisvader of –moeder dit personeelsbudget te maken én te beheren.

Heeft u de financiële bagage om uw budget vorm te geven?

Het opstellen van een personeelsbudget is niet zo evident. Het is immers meer dan klakkeloos optellen van de loonbrieven … Het beheren, indelen, alloceren, opvolgen én bijsturen van dit personeelsbudget is immers een structureel onderdeel van uw opdracht. Maar heeft u wel voldoende financiële voorkennis hiervoor? Weet u welke cijfers u moet verzamelen en waar u deze kunt terugvinden? Heeft u zicht op wat uw financiële directie van u verlangt? En uw algemene directie? Kent u alle looncomponenten van uw loonmassa? Wat zijn directe en indirecte personeelskosten? Wat is de verzuimkost? Kent u de beheerskosten binnen uw personeelsbudget? En weet u hoe u deze kosten moet bijsturen, ook als deze ontsporen?

Samen met finance en business geeft u vorm aan uw HR-budget

Als HR-verantwoordelijke (of ondernemer) heeft u nood aan kennis van de algemene principes en relevante begrippen uit het financieel beleid. Inzicht in kostencalculatie en kennis van het budgetteringsproces zijn ook voor u als HR-manager onmisbaar. Bovendien moet u de verschillende componenten van een personeelsbudget in detail kennen zodat u, samen met finance én de business, tot een degelijke budgetopmaak en –opvolging kunt komen.

Wat mag u verwachten?

In deze praktijkgeoriënteerde opleiding “Budgetteren van personeelskosten” krijgt u een direct bruikbaar antwoord op onder meer volgende vragen:

 • Welke input heeft u nodig om uw budget vorm te geven?
 • Hoe verdeelt u de kost van uw dienstverlenende afdelingen (lees ‘overhead’)?
 • Hoe schat u in welke middelen u nodig heeft om gestelde doelen te bereiken?
 • Hoe werkt u samen met de finance-afdeling?
 • Welke tools zijn voorhanden om een budget op te stellen?
 • Hoe maakt u uw loonkost beheersbaar?
 • Hoe analyseert u uw arbeidskosten?
 • Hoe komt u tot een model, gebouwd in overleg met finance?

Docent

Dirk Deconninck is een ervaren HR professional die intussen al meer dan 20 jaar in diverse operationele, adviserende en strategische rollen het HR beleid van KMO’s en multinationals vormgeeft. Begonnen als Quality Manager bij de ASAP HR Group en als Office Manager bij Acerta, werd hij in 2003 HR Officer bij Omega Pharma. Drie jaar later verplaatste zijn werkterrein zich naar Arseus, waar hij als HR Director én lid van het Executive Commitee de corporate HR strategie invulde. In 2010 werd hij Group HR Operations Manager van de La Lorraine Bakery Group, integraal verantwoordelijk voor het HR Process Management. Bovendien is hij Payroll Leader Shared Services HR voor alle vestigingen van de organisatie.

Hiernaast is Dirk een gedreven en enthousiaste trainer en verzorgt hij al vele jaren workshops rond HRM, change management, payroll & HR finance.

Praktische informatie

 • Datum: dinsdag 21 december 2021
 • Plaats: Van Der Valk Hotel (Gent)
 • Kostprijs: €795 excl. btw
 • Per extra deelnemer ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer)

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen