< Terug naar overzicht

De fabel van de bijen

Auteurs:Bernard Mandeville
Uitgever:Lemniscaat, 367 blz.
ISBN:ISBN 97890 4770 033 3
Prijs:€29.00
De wereld gaat aan deugd ten onder. Dat leren we in een ‘kapitalistische provocatie’ uit… 1723. En er schuilt venijn in de staat: een roep om ‘goed bestuur’.

“Wanneer ze hun boekje te buiten gingen, / Noemden ze de louche truc een bijverdienste. / En als de mensen hun jargon door hadden, / Veranderden ze die naam in emolument.” Deze vreemde verzen stammen uit De fabel van de bijen, een satire in dichtvorm van de naar Londen uitgeweken Rotterdamse arts en filosoof Bernard Mandeville (1670-1733). Uitgeverij Lemniscaat brengt zijn verzameld werk nu uit in fraaie, gebonden delen. Onlangs verscheen zijn hoofdwerk, nieuw vertaald en toegelicht door Arne Jansen.
Mandeville schetst het reilen en zeilen in een bijenkorf, waar schijnbare chaos en scherpe tegenstellingen heersen. Uiteindelijk blijken zowat alle bijen lompe egoïsten. Vrekken en verkwisters, stachanovisten en klaplopers zoemen er vrank en vrij door elkaar. Vreemd genoeg heerst er welvaart en voorspoed. Daar komt pas verandering in wanneer alle bijen verplicht worden om eerlijk, sober en braaf te gaan leven. Eén na één storten de markten in. De kroegen lopen leeg, de aannemers krijgen onvoldoende orders en de bijenkorf zakt weg in armoede en ellende.
Ondertussen hebt u uiteraard de leuze van de vrije markt ontdekt. Met zijn kapitalistische fabel was Mandeville zelfs vroeger dan Adam Smith: hebzucht komt de maatschappij ten goede. Door brood te bakken, verdient de bakker geld en krijgen de klanten te eten. Hoeven we zo’n ‘belegen propaganda’ nog wel aan te prijzen als hoogst interessante lectuur? Ja, finaal rijzen er immers cruciale vragen: de welvaart komt pas uit de chaos als de ondeugden in toom gehouden worden door ‘goed bestuur’.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen