< Terug naar overzicht

Mindfulness is goed voor alles en zeven andere mythes over mindfulness

Auteurs:Björn Prins & Anouk Decuypere
Uitgever:Lannoo, 224 blz.
ISBN:97894 014 09681
Prijs:€17.99
Mindfulness blijkt beslist niet hetzelfde te zijn als een gelukspil. Er is veel kritiek op de 'achtzaamheidstraining' en vaak is die terecht, al hoeft de methode nu ook weer niet helemaal de vuilnisbak in gekieperd te worden. Toch bevat het boek van Björn Prins en Anouk Decuypere evengoed een strenge waarschuwing.

Leek het echt niet te mooi? Wat te veel stress, een heuse burn-out of depressie: even mediteren volgens de principes van mindfulness en je kon weer monter, helder en sereen de alledaagse hectiek en zelfs grotere drama’s aan. Mindfulness als de perfecte gelukspil zonder een medicijn te moeten slikken?

Na de Panorama-reportage midden mei (VRT) over kwakzalvers die mindfulness als een panacee voor alle kwalen en ongemakken aanbieden, is er nu ook het gelijkgestemde kritische boek van de psychologen Björn Prins en Anouk Decuypere. Prins verricht doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent en blijft samen met zijn coauteur wikken en wegen.

Heel wat maskers vallen, zonder dat de ‘achtzaamheidstraining’ helemaal gedumpt wordt. In het beste geval kan ze wel alleen een aanvulling zijn, geen vervanging van het doel of de therapie, zo beklemtonen de auteurs. Bovendien moet de trainer bijzonder goed weten hoe met de ‘cursist’ en de methode om te gaan, anders wordt het ronduit gevaarlijk.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen