< Terug naar overzicht

Uitblinkers

Auteurs:Malcolm Gladwell
Uitgever:Contact, 343 blz.
ISBN:97890 254 2958 4
Prijs:€18.00
In ‘Uitblinkers’ zoekt Malcolm Gladwell uit waarom sommige mensen succes hebben en andere niet. 'Praktische intelligentie' speelt alvast een belangrijke rol, al komen er meer verklaringen naar boven in deze boeiende zoektocht naar de herkomst van succes.

Toen hij zijn doctoraat in de natuurkunde voorbereidde, griste hij enkele chemicaliën weg uit het laboratorium. Prompt trachtte hij zijn mentor-hoogleraar (en latere Nobelprijslaureaat) ermee te vergiftigen. Toen hij aan het hoofd kwam van het beruchtste en geheimste wetenschappelijke project tot dusver, leek hij de minst voor de hand liggende sollicitant. Hij was pas 38 jaar en jonger dan de meeste genieën over wie hij de leiding zou hebben. Hij was een theoreticus en het ging om een functie waarvoor juist empirici en ingenieurs nodig waren. Als klap op de vuurpijl waren ook zijn politieke connecties netelig: hij had allerlei vrienden die communist waren, wat niet bepaald een voordeel was in het Amerika van de vroege jaren veertig. Hij had niet eens ervaring met leidinggeven, was onhandig en wist niets van apparatuur. “Hij zou nog geen broodjeskraam kunnen beheren”, grijnsde een Berkeley-wetenschapper.
Uiteraard hebben we het over Robert Oppenheimer, die de wetenschappelijke leiding wist te verwerven over het Manhattan Project, beter gekend als het atoombomproject tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe slaagde hij vanuit zo’n onwaarschijnlijke positie erin de touwtjes in handen te krijgen van een ultrageheim project met twintig Nobelprijswinnaars erin? Hij was een genie. Juist, maar dat waren de andere ook en wellicht wetenschappelijk veel meer geschikt. “Het kwam doordat hij het soort handigheid bezat waarmee hij van de wereld wist te krijgen wat hij hebben wilde”, schrijft Malcolm Gladwell in 'Uitblinkers'.
In zijn boek, dat uitpuilt van de boeiende loopbaananekdotes, zoekt de Amerikaanse wetenschapsjournalist uit waarom sommige mensen succes hebben en andere niet. Intelligentie lijkt het voor de hand liggende antwoord, maar wat dan met Oppenheimer, die de strijd om het leiderschap won van een indrukwekkend aantal mensen van wie er zeker heel wat intelligenter waren dan hij?
Intelligentie blijkt een sterke basis, maar volstaat niet. In het boek vinden we evengoed dramatische verhalen over genieën die ten onder gaan. Het verschil is dat iemand als Oppenheimer zich zelfs straffeloos uit een moordpoging wist te lullen. Het grote doorslaggevende onderscheid wordt dus toch gemaakt door emotionele intelligentie, zoals Daniel Goleman ons al leerde? Emotionele intelligentie biedt zelfkennis, zelfbeheersing én het correct aanvoelen hoe je best omgaat met iemand.
Toch is dit boek niet echt een doorslagje van Golemans bestsellers. Gladwell volgt veeleer het onderscheid tussen analytische en praktische intelligentie (een begrip van psycholoog Robert Sternberg). Praktische intelligentie omvat zaken als, dixit Greenberg, “weten wat je tegen wie moet zeggen, weten wanneer je het moet zeggen en weten hoe je het zo effectief mogelijk moet zeggen.”
Het blijft allemaal knus in de buurt van emotionele intelligentie, maar Gladwell maakt ook langere omzwervingen. Hij neemt trouwens geen genoegen met het eenduidige antwoord dat praktische intelligentie beslissend is. Ongetwijfeld is het de spil waarrond alles draait, maar er zijn meer verklaringen voor succes. Op een aantal spraakmakende uitzonderingen na, komen uitblinkers uit een stimulerende familiale en culturele omgeving. Ja, er zijn gettokinderen en keuterboertjes die het schoppen tot multimiljonair of beroemd genie. Maar wie uit een rijk, stabiel en geïnteresseerd milieu stamt, heeft een belangrijke voorsprong. Kortom, rijk zijn helpt. Al is er sowieso talent en doorzettingsvermogen nodig. Zelfs de Beatles zijn pas de Beatles geworden dankzij de vreselijk vele optredens in hun eerste jaren als onbekende caféband.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen