< Terug naar overzicht

De helft zieker door pesterijen

Pestgedrag op het werk verhoogt het ziekteverzuim met 50%. Niet alleen het slachtoffer, maar ook daders en getuigen zijn vaker ziek.

Het ziekteverzuim stijgt van gemiddeld 11,6 dagen per jaar naar 16,9 dagen per jaar in organisaties waar een pestcultuur heerst, zo blijkt uit Nederlands onderzoek van bedrijfsarts Ida Marsman (Commit, onderdeel van Interpolis), bij 137 bedrijfsartsen. Merken we wel op dat de richting van het verband tussen pesten en ziek zijn niet duidelijk is. Mogelijk is een onaangename werksfeer in het algemeen de gemeenschappelijke oorzaak van ziekte en van pesterijen. Hoe dan ook neemt slechts 17% van alle Nederlandse bedrijven pesten als afzonderlijk aandachtspunt in zijn verzuimbeleid op.

Volgens Ida Marsman is een alerte houding van de werkgever het allerbelangrijkste om pesten vroegtijdig te signaleren. “Werkgevers moeten beseffen dat pesten grote invloed heeft op het welzijn en de gezondheid van medewerkers en daarmee ook op de arbeidsproductiviteit”, stelt Marsman. De bedrijfsartsen blijken het zelf nodig te vinden het pesten op het werk actiever te helpen bestrijden. Volgens Marsman moeten zij in de eerste plaats voor de werknemers de drempel verlagen om bij de arts op spreekuur te komen.

Daarnaast is het van belang dat de bedrijfsarts de werksfeer goed kent en een goede relatie onderhoudt met de werkgever, de ondernemingsraad en de vertrouwenspersoon. Door observaties en gesprekken met deze personen bouwt de bedrijfsarts een relatie met ze op en vormt hij zich een beeld van de omgangsvormen onder de werknemers.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen