< Terug naar overzicht

Julian Still wint Interim Management Award

De Essensys Interim Management Award 2005 werd op 22 september toegekend aan Julian Still voor zijn tijdelijke opdracht als COO bij Scarlet. Dit telecommunicatiebedrijf stond eind 2003 op de rand van de afgrond. Na de door Still geleide reddingsoperatie,

“De winnaar van de Interim Management Award is Julian Still, voor zijn uitstekend werk bij Scarlet, ondersteund door zijn raadgever Marc Crombez van Essensys.” Zo motiveerde de jury de toekenning van de prijs. Het mag inderdaad gezegd: Still leverde een huzarenstukje af.In het begin van het verhaal was er NETnet, een klein maar rendabel Belgisch telecommunicatiebedrijf met 35 werknemers, dat werd overgenomen door het Nederlandse Scarlet, een vergelijkbaar maar groter bedrijf. De kat kwam op de koord toen NETnet het grotere KPN Belgium (150 werknemers) en even later ook het zusterbedrijf Planet Internet (100 werknemers) overnam. Twee ondernemingen met een groot potentieel, maar verlieslatend. Zowel KPN Belgium als Planet Internet boekten ongeveer 1,5 miljoen euro verlies per maand. Zo mogelijk nog erger was dat de bedrijfsleiders van de drie componenten echt niet samen door de deur konden.

Na zes maanden was de integratie van de drie ondernemingen en hun processen nog niet van start gegaan, integendeel. De eigenaars haalden in september 2003 Julian Still binnen als interim manager, met de opdracht nieuwe businessprocessen uit te tekenen en in te voeren over de drie bedrijven heen. Hij zou echter een heel andere uitdaging krijgen.

Een goede maand na het begin van zijn opdracht rapporteerde Still aan zijn opdrachtgevers dat nieuwe businessprocessen geen enkele zin hadden zolang de oorlog tussen de topmanagers niet was beëindigd. Daarop werden de drie bedrijfsleiders ontslagen. Julian Still werd aangesteld tot tijdelijk COO.Getuigt Still: “De uitdagingen waren complex op alle vlakken, menselijk en technologisch. Technisch, bijvoorbeeld, hadden we alles in drievoud: activatieplatforms, netwerken, klantentoepassingen, facturatiesystemen, file servers, switches, firewalls, pops en personeelsadministratie. Er waren vier boekhoudingsystemen. Het vereiste drie pogingen vooraleer de medewerkers echt bereid waren hun energie en capaciteiten voluit te investeren in één bedrijf dat Scarlet Belgium heette.”

Uiteindelijk lukte het overtuigingswerk op basis van het idee dat de noodzakelijke integratie om het nieuwe bedrijf D succesvol te maken moest steunen op de wil van de mensen om hun achtergrond als A, B of C achter zich te laten. Die invalshoek sloeg na enkele haperingen aan en zo kon er vooruitgang worden geboekt.Julian Stills opdracht werd voltooid in december 2004, nadat hij nog had geholpen bij een nieuwe overname, namelijk die van Tiscali. “Niet het minste argument dat ons deed kiezen voor dit project, was ons gevoel dat indien de interim manager had gefaald, het afgelopen was geweest met het bedrijf”, stipte de jury aan.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen