< Terug naar overzicht

1 op de 10 werkende vrouwen is langdurig ziek

Vrouwen hebben een steeds groter aandeel in het aantal langdurig zieken in Belgiƫ. Maar liefst 1 op de 10 werkende vrouwen zit ziek thuis, vaak met psychologische klachten.

Onder de 370.408 langdurig zieken bij werknemers en zelfstandigen in 2015 waren er 166.162 mannen (45 procent) en 204.246 vrouwen (55 procent). Tussen 2010 en 2015 is het aantal langdurig zieke mannen met 22 procent gestegen, bij vrouwen bedroeg de stijging 43 procent. Bijna 10 procent van de werkende vrouwen zit ziek thuis, bij mannen is dat 7 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv.

De cijfers vallen deels te verklaren door het optrekken van de pensioenleeftijd voor vrouwen en het feit dat er meer vrouwen gaan werken. Maar er spelen ook sociale factoren, zo stelt professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). Zo zijn het vooral de vrouwen die de combinatie werk-gezin moeten zien te bolwerken, terwijl ze vaker werken in mentaal belastende sectoren als de zorgsector. 7 op de 10 vrouwelijke zieken zijn afwezig wegens burn-out, depressie of rugklachten.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen