< Terug naar overzicht

120.000 verpleegkundigen te kort

Vlaanderen stevent af op een tekort van maar liefst 120.000 verpleegkundigen, zo meldden de kranten van de Corelio-groep. Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen start dan ook vanaf 12 mei met een grootschalige campagne die de voordelen van werken in de zorgsector in de kijker zet.

Nu werken 300.000 personen in ziekenhuizen, rusthuizen en andere zorginstellingen. Tegen 2014 zijn 360.000 werkkrachten nodig, maar gaan er ook zo'n 60.000 met pensioen.

Daarnaast zijn er ook financiële problemen op komst in de grote fusieziekenhuizen in Vlaanderen. Zij hebben de komende 25 jaar zo'n 2,7 miljard euro extra geld nodig, enkel en alleen om de pensioenen van hun statutair personeel te financieren. Dat zegt Johan Hellings, afgevaardigd bestuurder van Icuro, de koepel van de ziekenhuizen met publieke partners.

"Voor 2012 rekenen we op een meerkost van 9,1 miljoen euro waarvoor geen financiering voorzien is. Voor de periode 2013-2017 wordt dat 170 miljoen euro, voor 2018-2022 418 miljoen euro en ga zo maar door", aldus Hellings. "Dat gaat tot bedragen van 25 miljoen euro per jaar voor één fusieziekenhuis. Samengeteld spreken we over 2,7 miljard euro voor de komende 27 jaar. Er zal hoe dan ook geld gevonden moeten worden om dat allemaal te betalen, maar het kernprobleem voor ons is dat er vooral geen ambtenarenpersoneel meer mag bijkomen. Want dan blijven we de problemen meesleuren van zowel de personeelsleden met verschillend statuut als de onbetaalbare ambtenarenpensioenen. We hebben brieven over de financiering van de pensioenbijdragen geschreven naar minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx en naar minister van Pensioenen Michel Daerden, maar nog geen reactie gekregen."

Bron: De Standaard, De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen