< Terug naar overzicht

150.000 euro voor strijd tegen ziekenhuisbacterie

Vlaams minister van Volksgezondheid Steven Vanackere (CD&V) trekt 125.000 euro uit voor de strijd tegen de ziekenhuisbacterie in rusthuizen. Daarnaast vloeit nog eens 25.000 euro naar de ziekenhuizen.

Het aantal gevallen van ziekenhuisbacterie is in België de voorbije vier jaar met de helft afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Antibioticacommissie. In 2003, tijdens de piekperiode van de infectie, vielen in België bijna 3000 doden. Gemiddeld 4,2 patiënten op 1000 kregen dat jaar af te rekenen met de bacterie. Concreet kwam dat neer op 110.000 geïnfecteerden. Hiervan stierven er tussen de 2500 en de 3000. In 2007 kregen nog slechts 2,2 patiënten op 1000 te kampen met de infectieziekte.

De redenen voor deze daling zijn divers. Het hygiënebeleid in de Belgische ziekenhuizen is sterk verbeterd. Zo wordt op dit vlak beter samengewerkt tussen artsen en verpleegkundigen. Nieuw onderzoek toont aan dat 70%van de verpleegkundigen en de artsen de handen ontsmet zoals voorgeschreven. Ook het verminderde gebruik van antibiotica speelt een rol.

In de rusthuizen is echter nog steeds één op de vijf bewoners drager van de ziekenhuisbacterie, zonder dat zelf te beseffen. Vanackere liet daarom een reeks maatregelen uitwerken door de Gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap. In een campagne om handhygiëne in de rusthuizen te promoten wordt 100.000 euro geïnvesteerd. Alle coördinerende en raadgevende artsen, directies, personeel en verantwoordelijken van de rusthuizen krijgen tevens een hygiënedraaiboek toegestuurd. In dit standaardwerk dat kan geraadpleegd worden om het eigen beleid in vraag te stellen, wordt 25.000 euro geïnvesteerd.


Bron: Artsenkrant, De Standaard, De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen