< Terug naar overzicht

2200 jobs te kort in gehandicaptenzorg

Op 6 november werd er actie gevoerd aan het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere door de werknemers van de voorzieningen en de vertegenwoordigers van acht koepels van personen met een handicap. In de gehandicaptenzorg zijn 2200 jobs te kort door een personeelsstop en er zijn geen nieuwe middelen voorzien voor een uitbreidingsbeleid, ondanks de lange wachtlijsten in de sector.

Begin 1970 werden personeelsnormen opgesteld voor (semi)residentiële voorzieningen waar personen met een handicap worden ondersteund. De voorzieningen vulden deze norm in op een verschillend tempo: bij sommige lag de personeelsbezetting dicht bij de norm, bij anderen was het verschil met de norm groot. In het kader van besparingsmaatregelen werd in 1983 echter een personeelsstop ingevoerd in de gehandicaptenzorg. Hierdoor werd het personeelskader geblokkeerd op het aantal personeelsleden dat op dat moment effectief in dienst was.

15.600 werknemers


Volgens de laatste gegevens werken in de sector ruim 15.600 personen. Dat zouden er 2200 meer moeten zijn indien de personeelsstop niet was ingevoerd. Over alle voorzieningen heen is gemiddeld slechts 87 procent van de personeelsnorm ingevuld. Na 25 jaar is het niet meer dan redelijk dat de overheid het personeelskader toekent dat ze zelf bepaalde.

Meer individuele aanpak


Zowel de personen met een handicap, als het personeel en het management van de voorzieningen hebben zwaar onder deze personeelsstop te lijden. Sinds de jaren zeventig is er heel wat gewijzigd in de sector. Zo is de opvatting over ondersteuning van personen met een handicap sterk geëvolueerd naar een meer individuele aanpak. Het cliëntprofiel van personen die een beroep doen op (semi)residentiële voorzieningen is zwaarder geworden en de populatie in voorzieningen voor volwassenen werd ouder.

Nieuw meerjarenplan


Naast de eis dat de overheid de kloof dicht tussen de personeelsnorm en de effectieve bezetting, is er eveneens de vraag naar een nieuw meerjarenplan en middelen. Het meerjarenplan 2003-2007 dat voorzag in de jaarlijkse uitbreiding van het aantal opvangplaatsen voor personen met een handicap, is afgelopen. Voor de volgende jaren werd geen nieuw plan opgesteld, ondanks het feit dat er nog steeds duizenden aanvragen zijn voor dringende ondersteuning. Vanaf 1 september 2009 zijn er ook geen nieuwe middelen voorzien, waardoor er een breuk komt in de realisatie van het uitbreidingsbeleid.

Actievoerders


De deelnemende koepels waarvan de vertegenwoordigers Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) hierover aanspraken op 6 november, waren de Federatie van Ouderverenigingen en Gebruikersraden in voorzieningen voor personen met een handicap, Inclusie Vlaanderen, Katholieke Vereniging Gehandicapten, LBC-NVK, BBTK, ACLVB, Pluralistisch Platform Gehandicaptenzorg en Vlaams Welzijnsverbond.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen