< Terug naar overzicht

23.100 nieuwe banen in zorgsector

Sinds de start van de federale regering groeide het aantal banen met bijna 65.000. Ruim 23.000 daarvan werden gecreƫerd in de zorgsector.

Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. Het aantal banen groeide met 64.700. Het merendeel van de banen, 39.600, werden in de privésector gecreëerd, de rest in de overheidssector. Mede door de vergrijzing groeide vooral in de zorgsector het aantal banen. Daar steeg het aantal banen met 23.100.

Twee factoren verklaren de forse toename van het aantal arbeidsplaatsen. Net als de buurlanden profiteert België van de lage olieprijs, de lage rente en de goedkope euro. Maar ook het regeringsbeleid, met name de matiging van de loonkosten, heeft de creatie van jobs gestimuleerd. De indexsprong en de bevriezing van de reële lonen hebben de loonkostenhandicap flink doen dalen. De verlaging van de sociale lasten, een onderdeel van de taxshift dat op 1 april 2016 van kracht werd, zal de concurrentiekracht wellicht nog verder doen verbeteren.

Minpunt is wel dat slechts 67,2 procent van het aantal 20- tot 64-jarigen aan de slag is. Daarmee is de werkgelegenheidsgraad veel lager dan in de buurlanden Duitsland en Nederland.

Bron: De Tijd/De Redactie (tijd.be, dereactie.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen