< Terug naar overzicht

3000 extra banen in social-profitsector

De federale regering wil 3000 nieuwe banen scheppen in de gezondheids- en welzijnssector. Dat gebeurt door 100 miljoen euro extra te pompen in de Sociale Maribelfondsen. Het gaat om een fiscale maatregel uit het interprofessioneel akkoord.

In het nationale loonakkoord tussen werkgevers en werknemers was afgesproken om de bedrijfsvoorheffing voor bedrijven in twee stappen te verlagen. De regering wil nu de 100 miljoen euro lastenverlagingen voor werkgevers in de non-profitsector gebruiken om extra banen te scheppen in de social profit. Volgens een persbericht van minister van Werk Joëlle Milquet gaat het om ongeveer 3000 nieuwe jobs in de zieken- en rusthuizen, de kinderopvang en de gehandicaptenzorg in de volgende twee jaar.
Volgend jaar kunnen al 860 extra voltijdse banen worden gecreëerd. Een jaar later gaat het om 2174 voltijdse banen. Aangezien de sector veel met deeltijdse werknemers werkt, zouden bijna 3500 personen op die manier aan de slag kunnen.
Volgens minister Milquet financiert de Sociale Maribel nu al ongeveer 20.000 voltijdse jobs. Rekening houdend met deeltijdse banen, gaat het zelfs om 32.103 werknemers. Twee derde van die jobs zitten in de privésector, een derde in de overheid. In totaal werd hieraan vorig jaar 675 miljoen euro besteed. Milquet pleit ervoor om de Sociale Maribel te blijven steunen. Ze vindt zelfs dat het systeem nog moet worden uitgebreid. Ze ziet in de maatregel een antwoord op de crisis en de toenemende werkloosheid.
De overkoepelende organisatie Zorgnet Vlaanderen heeft hierbij toch enkele bemerkingen. Zorgnet Vlaanderen kan alleen maar toejuichen dat de regering maatregelen wil treffen voor bijkomende werkgelegenheid in de social profit. Het is echter de vraag of de Sociale Maribelfondsen hiervoor de goede keuze zijn. Tewerkstelling via Sociale Maribel staat immers haaks op blijvende, reguliere en structurele tewerkstelling. De verhoging van de vrijstelling geldt in het kader van het interprofessioneel akkoord slechts voor twee jaar.
Het is dus niet zeker dat de jobs ook daarna gegarandeerd zijn. Zorgnet Vlaanderen wil dat de overheid de gecreëerde jobs volledig vergoedt. Nu moet elke voorziening gemiddeld 6000 euro per jaar per voltijdsequivalent bijpassen uit eigen middelen. Zorgnet Vlaanderen vraagt daarom dat een deel van de extra middelen gebruikt wordt voor de verhoging van de door de overheid gehanteerde vergoedingsplafonds.

Bronnen: De Standaard, www.zorgnetvlaanderen.be, persbericht minister van Werk Joëlle Milquet

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen