< Terug naar overzicht

4 op de 10 werknemers krijgen geen uitleg over veiligheidsvoorschriften

Tijdelijke krachten, jongeren en medewerkers die de taal onvoldoende spreken, lopen het meeste risico om geen uitleg te krijgen over de veiligheidsvoorschriften op het werk.

Stress en vermoeidheid, onderschatting van risico’s, risicogedrag, en gebrek aan kennis en ervaring zijn de belangrijkste oorzaken voor ongevallen op de werkvloer. Tijdelijke werknemers, jongeren en anderstaligen lopen daarbij het meeste risico. Uit recent onderzoek van kantoor- en werkartikelenleverancier Manutan blijkt eveneens dat veel ongevallen voorkomen kunnen worden.

Slechts 60 procent van de ondervraagden op de werkvloer geeft aan dat de veiligheidsvoorschiften aan iedereen goed uitgelegd worden. Dat betekent dat ruim een derde van de medewerkers zonder goede voorlichting aan het werk gezet wordt.

Risicogroepen

Ongeveer 50 procent van de ondervraagden is bij een ongeval op de werkvloer (in de fabriek, de werkplaats of op een buitenlocatie) betrokken geweest. Zorgen voor de juiste preventiemiddelen alleen is niet voldoende. Let erop dat de veiligheidsvoorschriften aan iedereen uitgelegd worden, ook aan tijdelijke krachten en anderstaligen.

Vooral de risicogroep anderstaligen wordt hiermee geconfronteerd. Bij medewerkers die de taal niet goed machtig zijn, worden in slechts 33 procent van de gevallen de voorschriften in de eigen taal uitgelegd. De groep tijdelijke werknemers loopt door gebrek aan ervaring en te weinig uitleg ook meer kans bij een ongeval betrokken te raken. Bij jongeren speelt daarnaast ook het verkeerd inschatten van risico’s een rol.

Veilige werkomgeving

Opvallend is dat medewerkers in een kantooromgeving een veel groter gevoel van veiligheid ervaren dan medewerkers op de werkvloer. 81 procent van de kantoormedewerkers voelt zich veilig tegenover 64 procent van de overige medewerkers. Op kantoor loop je dan ook sowieso minder risico dan in de fabriek of op een bouwwerf. Maar juist door dat verhoogde risico moeten werkgevers ervoor zorgen dat deze medewerkers zich extra veilig voelen.

Bron: Manutan (manutan.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen