< Terug naar overzicht

6400 rust- en ziekenhuisbedden op wachtlijst voor subsidies

Het aantal rust- en ziekenhuizen dat wacht op bouwsubsidies, groeit weer aan. Volgens Vlaams parlementslid Vera Van der Borght (Open VLD) staan 6400 bedden op de wachtlijst van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). Het is voorlopig onduidelijk hoeveel middelen de Vlaamse regering hiervoor beschikbaar heeft.

Enkel jaren geleden was er al een lange wachtlijst. Rust- en ziekenhuizen die wilden bouwen of verbouwen moesten gemiddeld zeven jaar wachten op de nodige subsidies. Toenmalig minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V) realiseerde een inhaaloperatie en via alternatieve financiering werden toen tal van dossiers opgelost. De kredieten van die alternatieve financiering zijn nu op.
Nieuwe initiatiefnemers worden al snel terug met een wachttijd geconfronteerd en daarom dringt Vera Van der Borght aan op een duidelijk investeringsplan voor ouderenzorg. Zij vreest ook voor speculatie binnen de rusthuissector. Tientallen rusthuizen hebben al jarenlang een vergunning op zak om te bouwen of uit te breiden, maar zijn nog niet eens aan de werken begonnen. Volgens haar zijn sommige initiatiefnemers er blijkbaar op uit om de beschikbare beddencapaciteit op te slorpen uit speculatieve overwegingen of om concurrenten te beletten uit te breiden.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen