< Terug naar overzicht

Aantal buitenlandse verpleegkundigen op vier jaar tijd verdrievoudigd

In vier jaar tijd is het aantal verpleegkundigen uit andere EU-landen die in ons land werden aangeworven, verdrievoudigd. Deze informatie komt van minister van Werk Monica De Coninck op een vraag van volksvertegenwoordiger Stefaan Vercamer.

De FOD Volksgezondheid reikte vorig jaar 631 visa uit aan buitenlandse verpleegkundigen van binnen de Europese Unie, terwijl dat er in 2007 nog 210 waren. Niet alleen bij de verpleegkundigen viel een stijging te noteren. Ook bij de dokters nam het aantal visa toe van 507 naar 761, en bij de hulpverzorgers van 100 in 2007 naar 152 in 2011.

Deze drie categorieën van gezondheidswerkers zijn goed voor 80 procent van het buitenlands personeel in de zorgsector. In totaal werken er 13.478 buitenlanders in deze sector in België. Dat komt neer op 4,5 procent van het totaal aantal personeelsleden in de sector.

De meest vertegenwoordigde nationaliteiten in de Belgische zorgsector zijn Frankrijk, Italië, Nederland, Roemenië en Spanje. Een op de drie van de buitenlandse geneesheren komt vandaag uit Roemenië.

Vercamer wijst erop dat deze tendens niet meer tegen te houden is, maar pleit niettemin voor omzichtigheid bij het inzetten van buitenlands EU-personeel: "De taal is dikwijls nog een barrière en er is niet in elke zorginstelling de nodige ruimte voor begeleiding van deze personen. Kwaliteitsbewaking blijft dan ook een opdracht, ook al is er een geharmoniseerd kader voor de erkenning van de diploma's."

Bron: Weliswaar

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen