< Terug naar overzicht

ABVV-jongeren eisen duidelijkheid over bijdragen jobstudent

De ABVV-jongeren willen dat de overheid deze week klaarheid schept over de fiscale bijdragen die jobstudenten en hun werkgevers deze zomer moeten betalen. Volgens de vakbondsjongeren heerst er onduidelijkheid over de solidariteitsbijdrage op studentenarbeid en over de inkomensgrens vanaf dewelke een student niet langer fiscaal ten laste is van zijn ouders.

Studenten betalen op hun vakantiewerk in de maanden juli, augustus en september enkel 2,5% solidariteitsbijdrage. De werkgever betaalt op het brutoloon 5% werkgeversbijdragen. Op 1000 euro bruto houdt de student dus 975 euro over. De werkgever betaalt 1050 euro. Die regeling geldt enkel voor vakantiewerk tijdens de zomermaanden en is beperkt tot 23 dagen. Tot grote tevredenheid van de student en de werkgever komen op die 23 dagen aan gunstig fiscaal tarief nog eens 23 dagen bij. Dat besliste minister van Werk Freya Van den Bossche (sp.a) een tijd geleden.

Die 23 extra dagen moeten evenwel buiten de zomermaanden gepresteerd worden. Juist dat is volgens de ABVV-jongeren lang niet voor iedereen duidelijk. Een student die zich daar niet van bewust is, zal voor 46 dagen arbeid tijdens de vakantie op een brutoloon van 2000 euro ruim 200 euro minder overhouden dan verwacht. Voor de werkgever gaat het om een extra bijdrage van bijna 400 euro op hetzelfde brutoloon. De overheid doet bij die verwarring een voordeel van meer dan 750 euro. De jongerenafdeling van het ABVV vraagt dat de regering werk maakt van een intensieve informatiecampagne om die misvatting uit de wereld te helpen.

Erg ijverige studenten moeten van oudsher ook opletten dat ze niet te veel verdienen. Vanaf een bepaald inkomen zijn ze niet langer fiscaal ten laste van hun ouders. Die moeten dan een aardige duit extra belastingen betalen of, anders gezegd, hun fiscaal voordeel (het hebben van kinderen) vervalt. De overheid besliste om de inkomensgrenzen in deze op te trekken. Dat is goed nieuws voor de ouders. Helaas, zo stellen de ABVV-jongeren, is nog niet meegedeeld wanneer die grens wordt opgetrokken en al evenmin tot welk niveau. Ze eisen dat de regering hierover binnen de week duidelijkheid schept of dat ze anders de maatregel sowieso pas laat ingaan vanaf 2006.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen