< Terug naar overzicht

Accreditatie opleidingen verpleegkunde op de helling

De accreditatie van de Vlaamse opleidingen verpleegkunde staan op de wip. Om in regel te zijn met de Europese norm, moet de opleiding met zes maanden worden verlengd. Maar daar hangt een prijskaartje van 6 miljoen euro aan vast.

Volgens de Europese richtlijn moeten studenten 2.300 uur stage lopen. De Vlaamse verplegers in spe doen er slechts 1.200. De extra stage-uren kunnen maar ingepland worden als de opleiding met een half jaar wordt verlengd. De richtlijn al in september 2005 is uitgevaardigd

“De Europese regels zijn niet aangepast aan de Vlaamse situatie”, zegt Toon Martens, voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA). “Tot vorig jaar hebben we op Europees niveau geprobeerd om aan te tonen dat die 2.300 uur stage niet noodzakelijk zijn. Wij rekenen niet in studie- of stage-uren, maar in studiepunten. Toch zijn de uren blijven staan.”

Hierdoor staan de opleidingen op de wip. De laatste doorlichting van het Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) dateert van 2007, op basis van visitaties vanaf 2005. Als zij binnenkort de accreditatie intrekken, of slechts een tijdelijke accreditatie afleveren, worden de diploma's van Vlaamse studenten niet meer erkend in de rest van Europa.

Bron: De Morgen/De Tijd

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen