< Terug naar overzicht

ACV-Transcom stelt Charter van Verbondenheid voor

Het ACV begrijpt goed dat stakingen bij bedrijven als de NMBS en De Post gevoelig liggen bij het grote publiek. Daarom lanceert ACV-Transcom het voorstel om in een cao op sectorniveau een Charter van Verbondenheid op te nemen, een “clausule voor respect voor het sociaal overleg”, waarin de sociale partners beloven alle pistes op tafel te leggen om bij conflict een staking te vermijden.

ACV-Transcom verdedigt de belangen van het personeel in de transport- en communicatiesector (NMBS, de Post, Belgacom, BIAC en Belgocontrol, VRT, ministerie van Verkeer, loodswezen, haven, goederenvervoer, verhuis, taxi's, scheepvaart), de culturele sector en de diamantsector. Bij stakingen in deze sectoren is de gebruiker, de klant, het eerste slachtoffer. Hij kan de trein niet nemen, zijn post geraakt niet verzonden.

“We nodigen werkgevers en overheid uit om hun verantwoordelijkheid op te nemen in het sociaal overleg”, zegt Michel Bovy, voorzitter van ACV-Transcom. “Het ACV heeft de gewoonte alle mogelijke oplossingen voor te stellen om stakingen te vermijden, maar we worden tegenwerking gewaar aan de andere kant van de tafel. We merken de laatste tijd dat de overheid het sociaal overleg niet ten volle apprecieert.”

Bovy wil het wederzijds engagement op papier, om het kracht bij te zetten. Een soort gentlemen's agreement, dat wijst op verantwoordelijkheid. Voorlopig is er nog geen reactie van werkgeversorganisaties of van de andere vakbonden. “We gooien nu al een visje uit”, zegt Bovy. “In september staat het idee opnieuw op de agenda.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen