< Terug naar overzicht

Algemene staking in UZ Gent

Op 18 mei organiseerden de vakbonden van het Universitair Ziekenhuis Gent een algemene 24-uursstaking. De staking kwam er omdat de directie van het ziekenhuis haar beloftes voor extra personeel volgens de vakbonden niet is nagekomen.

Eind vorig jaar ontstond een sociaal conflict in het UZ Gent over het personeelstekort en het moeizame sociaal overleg. Uiteindelijk werd in februari een compromis bereikt tussen directie en vakbonden: er zou extra personeel worden aangenomen en het sociaal overleg zou beter worden gerespecteerd.

"Vakbonden en directie staan nog steeds volledig achter dat protocol van februari", aldus afgevaardigd bestuurder Jef Peeters. "Dit houdt vooral in dat we bijkomend personeel aanwerven, met name ter vervanging van langdurig afwezigen. In ons overleg van de laatste dagen en weken voor de staking hebben we dan ook geprobeerd om verdere modaliteiten af te spreken en garanties te bieden rond de uitvoering van dat protocol. Wij doen inspanningen, maar aanwerven gaat traag omdat verpleegkundige een knelpuntberoep is. We blijven werken aan constructief overleg en hopen zeer binnenkort tot een gedragen akkoord te komen over de gekende pijnpunten. We willen in het belang van de patiënten en de medewerkers zo snel mogelijk verder praten."

Volgens de vakbonden kwam de directie haar beloftes in het protocol niet na: "Meer dan twee maanden na de ondertekening van het protocol stellen we vast dat de uitvoering ervan op de lange baan wordt geschoven. Er is op dit moment nog bijna niets gerealiseerd en dat veroorzaakt een vertrouwensbreuk bij het personeel. Daarom werd beslist het werk neer te leggen."

Het UZ Gent trof in de aanloop naar de stakingsdag de nodige praktische regelingen om de continuïteit van de meest dringende zorgverlening aan patiënten te garanderen.

Bron: UZGent, De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen