< Terug naar overzicht

Algemene ziekenhuizen slagen erin met eigen geld te investeren

De algemene ziekenhuizen in ons land zijn erin geslaagd om de voorbije tien jaar hun financiële situatie op te krikken. Dat blijkt uit een sectoranalyse van Dexia.

Terwijl in 2001 de algemene publieke en private ziekenhuizen in België nog een negatief bedrijfsresultaat van -1,2 procent van de omzet neerzetten, is dat cijfer in 2008 gestegen tot +1,3 procent.
Uit de studie van Dexia blijkt overigens dat vooral publieke ziekenhuizen aan een inhaalbeweging werken. Volgens Dexia is hun gewoon bedrijfsresultaat in 2008 geklommen tot 1,2 procent van hun omzet, terwijl ze in 2006 nog een negatief percentage van -0,4 procent lieten noteren.
De solvabiliteit van de publieke instellingen nam tussen 2007 en 2008 verder toe van 23,1 procent tot 23,8 procent van het balanstotaal. Hun bedrijfskapitaal klom tot 1,6 procent van de omzet; bij de private ziekenhuizen stagneerde de financiële toestand.
Volgens het onderzoek kunnen de algemene Belgische ziekenhuizen na een viertal magere jaren hun investeringen voornamelijk met eigen middelen financieren. In 2008 konden zij rekenen op een totale cashflow van 885 miljoen euro. Ook artsen worden financieel beter van de omzetstijging van de honoraria. Net zoals Dexia waarschuwde Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen echter dat de positieve resultaten deels geput werden uit opbrengsten die in het verleden gerealiseerd werden.
Bron: De Morgen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen