< Terug naar overzicht

Alleenstaande vrouwen zijn kwetsbaar voor burnout

Moeders die een baan, huishoudelijk werk en de zorg voor kinderen combineren, zijn niet gevoeliger voor een burnout dan andere werkende vrouwen. Alleenstaande vrouwen die meer dan 20 uur per week werken, zijn wel kwetsbaarder dan andere.

De cijfers gaan op voor Nederland en komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau registreerde dat in de periode van 1997 tot 2004 ongeveer één op tien vrouwen klachten uitte die verband houden met aan burnout. Alleenstaande vrouwen blijken de gevoeligste groep, met 16% klachten. Het onderzoek zegt niet of het alleen zijn aan de basis ligt van dit verhoogd risico, dan wel of alleenstaande vrouwen vaker genoodzaakt zijn betaald werk te leveren om financieel rond te komen en dat zij daarom sneller aan stress en burnout worden blootgesteld.

Het aantal uren huishoudelijk werk lijkt volgens de statistieken geen rol te spelen in het ervaren van problemen. Werkende vrouwen die er nog veel huishoudelijke taken bijnemen, ondervinden niet meer hinder dan werkende vrouwen die het thuis wat kalmer aan kunnen doen. Het blijkt dat vooral de ‘echte’ arbeidsduur bepalend is. Een vrouw die 12 tot 19 uur betaald werk levert, heeft 5% kans op burnoutverschijnselen. Bij meer dan 20 uur per week is het risico tweemaal zo groot. Onder vrouwen met een voltijdse baan heeft 12% last van burnoutsymptomen zoals oververmoeidheid. Het hebben van kinderen heeft geen invloed, aldus het CBS.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen