< Terug naar overzicht

Arbeidswet zet zorgsector vast

Op 1 september wordt Peter Degadt de nieuwe directeur van het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI), de Vlaamse koepel van christelijke ziekenhuizen. Hij vraagt alvast ruimere afwijkingen op de arbeidswetgeving, zodat het personeel in de zorgsector flexibeler kan werken.

Vorig jaar stelde de sociale inspectie inbreuken vast op de arbeidsduur en de uurroosters van het personeel in het Gentse AZ Sint-Lucas, waar Peter Degadt reeds 11 jaar directeur is:

- de verpleegkundigen werkten vaak op eigen vraag 7 nachten van telkens 10 uur na elkaar, om daarna een weekje te kunnen thuisblijven, maar 70 uur per week werken kan wettelijk niet.

- er moet een onderbreking van 11 uur tussen 2 shiften worden gerespecteerd. Hierdoor is het niet meer mogelijk dat een vroege dienst volgt op een late dienst van de vorige dag.

- verschuivingen in een uurrooster moeten ruim op voorhand worden aangekondigd, wat vervangingen in noodgevallen moeilijker maakt.

Volgens Peter Degadt was het ziekenhuis voor de sociale inspectie een testcase om eens de puntjes op de i te zetten. Traditionele arbeidssystemen en verouderde wettelijke beperkingen staan volgens hem een goede zorgverlening in de weg. Hij vraagt een aanpassing van de arbeidswet, ook om het beroep van verpleegkundige aantrekkelijk te houden.

Vanaf het najaar experimenteert Sint-Lucas met mobiele vervangingspools om te kijken of die een soepele oplossing bieden. Vakbondsleider Marc Selleslach van LBC is alvast bereid te praten over aanpassingen in de wet, maar benadrukt wel dat aan de sociale verworvenheden van het personeel niet mag worden geraakt.


De nieuwe VVI-directeur pleit eveneens voor een defederalisering van de gezondheidszorg. "Thuiszorg is Vlaamse materie, ouderenzorg is gedeelteljk federaal, huisartsen federaal, de ambulante geestelijke gezondheidszorg weer Vlaams, de ziekenhuizen dan weer federaal, maar de erkenningen en investeringen Vlaams. Met tien ministers van Volksgezondheid krijgt men geen goed beleid. Alles wat van belang is voor de patiënt, moet in één hand liggen. Dat is geen communautaire kwestie, maar een zaak van goed bestuur", aldus Peter Degadt. Hij wil daarbij in twee fasen werken: eerst de structurele obstakels uit de weg ruimen, zoals de onderfinanciering van de ziekenhuizen, en in een tweede fase werken aan een gestroomlijnde zorgverlening op Vlaams niveau.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen