< Terug naar overzicht

Arts is knelpuntberoep

Ziekenhuizen slagen er niet in voldoende artsen te vinden die de eerste gevolgen van de vergrijzing moeten opvangen. De VDAB plaatste geriatrie, pediatrie, neurologie en spoedgeneeskunde op de lijst van knelpuntberoepen.

Volgens gegevens van de Belgische Vereniging voor Gerontologie en Geriatrie raakt een honderdtal vacatures voor geriaters in de ziekenhuizen niet ingevuld. Er zijn ook tekorten aan geriatrisch verpleegkundigen.

De job wint door de vergrijzing alleen maar aan belang. Om de gaten te vullen, zouden er elk jaar een dertigtal geriaters moeten afstuderen, maar dat streefcijfer wordt met een tiental afgestudeerden lang niet gehaald. Geriatrie belandde dan ook samen met pediatrie, neurologie en spoedgeneeskunde op de lijst van knelpuntberoepen van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Ook Volksgezondheid bestempelde in haar artsenkadaster de geriatrie als een knelpuntberoep.

De oorzaak voor de krapte is de relatief lage vergoeding en de lange opleiding. Een geriater moet door de combinatie van aandoeningen veel overleg plegen met andere diensten van het ziekenhuis. Dat betekent veel intellectueel werk, maar weinig concrete ziekenhuisprestaties.

Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg is de discipline de derde 'slechtst' betaalde van allemaal. Veel jongeren hebben daarom geen zin de twaalfjarige opleiding te beginnen. De huidige geriaters moeten dan ook vol aan de bak om de krapte op te vangen. Van de 283 beschikbare geriaters is 95% effectief actief. Dat is het hoogste activiteitspercentage van alle artsenspecialisaties.

Bron: VDAB/De Tijd

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen