Artsen in opleiding overbelast en onderbetaald - Volksgezondheid in gevaar
Artsen in opleiding werken tot wel 36 uur zonder onderbreking in de operatiekamer en tot wel 84 uur aan één stuk in het ziekenhuis. Dit vormt een gevaar voor de volksgezondheid, want de kans op een medische fout wordt hierdoor aanzienlijk vergroot. Bovendien wordt een groot deel van deze prestaties niet verloond zoals het moet. Het ministerieel besluit van 30 april 1999 dat de algemene criteria vastlegt voor de erkenning van artsen-specialisten, stagemeester en stagediensten wordt in de meeste gevallen niet nageleefd.
De AVRAO diende hierover al klachten in bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. De organisatie maakte eveneens een verzoek over aan de commissie Volksgezondheid van het federale parlement om onmiddellijk de procedure te starten voor de intrekking van de erkenning van stagemeesters en -diensten die het ministerieel besluit het zwaarst overtreden.
Daarnaast vraagt de AVRAO dat de Europese richtlijn van 2003 wordt omgezet in Belgisch recht. Indien een duidelijke reactie binnen een redelijke termijn uitblijft, en dus de onverschilligheid en de wetsovertreding blijven duren, zal de vereniging gerechtelijke procedures aanspannen.
Meer info: www.avrao.be