< Terug naar overzicht

Artsen zijn belangrijkste financiers van ziekenhuizen

De artsen en de honoraria die zij innen en waarvan ze dan een deel (moeten) afstaan, zijn de belangrijkste bron van inkomsten van de ziekenhuizen. En ze worden almaar belangrijker. Dat blijkt uit de studie van hoofdeconoom Frank Lierman en Arnaud Dessouy van Dexia.

Aan de studie namen alle 100 algemene ziekenhuizen van België deel, goed voor samen 45.500 patiëntenplaatsen. Academische en gespecialiseerde ziekenhuizen, zoals de psychiatrische, werden niet in het onderzoek opgenomen.

Het geld van de artsen zorgt nu al voor 41 procent van de omzet van de ziekenhuizen. De ligdagsubsidie en de andere geldstromen van Volksgezondheid zijn op afstand de tweede bron van inkomsten. Dat betekent dat de machtspositie van de artsen tegenover het beheer van het ziekenhuis toeneemt. De studie erkent wat ziekenhuizen en hun federaties blijven herhalen: ze worden ondergefinancierd, zeker voor bepaalde loonkosten.

De gemiddelde verblijfduur in het ziekenhuis is in 2009 gedaald. Waar patiënten 15 jaar geleden nog gemiddeld 15 dagen in het ziekenhuis bleven, daalde dit vorig jaar tot 5,9 dagen voor de klassieke opname (60 procent van alle ziekenhuisbedden). Voor de materniteit komt het gemiddelde neer op 4,9 dagen, voor de geriatrie op 21,6 dagen. Die dalende lijn heeft te maken met de efficiëntie van de behandelingen, het doorsturen van chronische patiënten naar rust- en verzorgingsinstellingen, het toegenomen succes van daghospitalisatie en de druk van de overheid op dat laatste punt. De bezettingsgraad van de ziekenhuizen daalt verder tot 71 procent. Een vermindering van het beddenaantal lijkt dus onvermijdelijk.

In een reactie op deze doorlichting van de ziekenhuissector vraagt Zorgnet Vlaanderen zich af of door de daling van de verblijfsduur de grens van goede zorg niet is bereikt. De koepel van Vlaamse verzorgingsinstellingen heeft vragen bij die trend van verhoogde efficiëntie, die een gevolg is van de financiële regels die de overheid oplegt. Er is de toenemende stress bij het verplegend personeel en er is het probleem van de kwaliteit van de zorg. "Moeten we niet wachten tot patiënten beter zijn gerecupereerd vooraleer ze naar huis te sturen", vraagt Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Vlaanderen zich af. "Is dit nog wel goede zorg?"
Uit de doorlichting bleek eveneens dat de honoraria van de ziekenhuisartsen in 2009 stegen met 10 procent. Zorgnet Vlaanderen wijst vooral naar de technische prestaties, zoals laboratoriumtesten en medische beeldvorming, als onderliggende oorzaak.

Bron: De Standaard, Het Laatste Nieuws, Medinews

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen