< Terug naar overzicht

Asster wordt grootste psychiatrische privéziekenhuis

De twee psychiatrische centra in Sint-Truiden, Sancta Maria en Ziekeren, zijn samengesmolten tot het grootste psychiatrische privéziekenhuis in ons land. Dit nieuwe fusieziekenhuis kreeg de naam Asster.

Met 731 ziekenhuisbedden en 840 personeelsleden vormt de fusie de grootste in haar soort. Ze moet toelaten om via nieuwe zorgvormen de psychiatrische zorg in Noord- en West-Limburg te moderniseren. "Alle bestaande jobs blijven behouden", verzekeren Jaak Poncelet en Jos Moers, de directeurs van Asster.

De fusie moet Asster ook financieel meer kansen geven op het verstrekken van psychiatrische zorg die inspeelt op de maatschappelijke noden. Zo wil men kortere opnames aanbieden, naast meer intensieve behandeling en (thuis)zorg op maat. Verder zal de nieuwe vzw de samenwerking met de andere actoren binnen en buiten de geestelijke gezondheidszorg optimaliseren. Daartoe werd onlangs een overeenkomst gesloten met 20 voorzieningen in West-Limburg (Reling). Ook met de ziekenhuizen Sint-Trudo (Sint-Truiden), Jessa (Hasselt) en Sint-Franciscus (Heusden-Zolder) zijn er gesprekken aan de gang.

Op Malta na heeft België het grootste aantal psychiatrische ziekenhuisbedden van Europa: 150 op 100.000 inwoners. Asster zet maximaal in op minder langdurige behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. "Zorg moet dichter naar de leefomgeving van de mensen komen. Het moet weg van de bedden om de patiënt op te zoeken", zegt Jaak Poncelet. "We willen twee afdelingen sluiten en de 44 vrijgekomen voltijdse equivalenten ambulant inzetten in intensieve psychiatrische thuiszorg. Verder streven we naar meer daghospitalisatie, nieuwe woonvormen en innoverende zorgmodules. Online-hulpverlening wordt een vast onderdeel van onze zorgverlening." De directie is eveneens van plan om Asster te laten uitgroeien tot een kenniscentrum.

De nieuwe koers geeft tevens meer mogelijkheden om de toegenomen nood aan psychiatrische hulp in de ziekenhuizen beter op te vangen. "Het aantal gedwongen opnames is sterk gestegen, vooral bij kinderen en jongvolwassenen", volgens Jos Moers. "De laatste 10 jaar zelfs met 80 procent. De problematieken worden complexer; het grootste probleem is alcohol. We zullen de K-afdeling serieus uitbreiden."

In 2010 telden de twee fusiecentra 1879 opnames, waarvan 780 eerste opnames. Het ging vooral om patiënten met verslavingsproblemen, stemmings- en psychotische stoornissen. Voorlopig kampt de instelling niet met een personeelstekort. "De helft van ons personeel is echter ouder dan 45 en een grote groep onder hen is ouder dan 50", zegt Jaak Poncelet. "Gezien de krapte op de arbeidsmarkt, baart ons dat wel zorgen."

Bron: www.asster.be, Weliswaar

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen