< Terug naar overzicht

AZ Lokeren naar Raad van State voor MUG-dienst

De raad van beheer van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren heeft beslist om beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Het bestuur vindt het onrechtvaardig dat het ziekenhuis geen planningsvergunning kreeg voor een medische urgentiegroep (MUG).

Uittredend Vlaams minister van Volksgezondheid Veerle Heeren (CD&V) kende eind april een planningsvergunning voor een MUG-dienst toe aan de ziekenhuizen Sint-Maria in Halle, Heilig Hart in Zottegem en campus Geraardsbergen van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst. Volgens Luc De Block, voorzitter van het AZ Lokeren, is het geen toeval dat net Zottegem en Geraardsbergen een toekenning kregen. Het ASZ Aalst stapte in 2003 zelf nog naar de Raad van State, toen niet Geraardsbergen, maar Zottegem een MUG-dienst mocht installeren, en kreeg bijna een jaar geleden gelijk, omdat volgens de Raad het bevolkingscijfer moet primeren.
"Het toekennen van de MUG-functie heeft niets te maken met de grootte van het ziekenhuis, maar met het aantal mensen dat kan worden bereikt", aldus De Block. En daarmee is hier geen rekening gehouden, vindt het AZ Lokeren. Niet alleen is Lokeren met meer dan 38.000 inwoners groter dan zowel Halle, Geraardsbergen of Zottegem. Als ook de omringende gemeenten worden meegeteld, kunnen vanuit het ziekenhuis in Lokeren met een MUG 58.946 personen bereikt worden binnen de 10 minuten. Voor Halle, Geraardsbergen en Zottegem zijn dat respectievelijk 62.696, 37.997 en 24.660 inwoners, volgens het besluit van minister Heeren.
Momenteel wordt Lokeren bediend door de MUG-diensten van Dendermonde en Sint-Niklaas, maar die kunnen volgens De Block niet overal even snel zijn. Voorlopig zal Lokeren het daar toch even mee moeten doen, want De Block verwacht voor zijn ziekenhuis pas binnen vier jaar een arrest van de Raad van State.

Bron: De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen