< Terug naar overzicht

AZ Sint-Blasius leidt niet-zorgmedewerkers op in reanimatie

Dit jaar viert de geneeskunde de vijftigste verjaardag van CPR, een van de best gekende technieken uit de moderne geneeskunde. CPR staat voor Cardiopulmonaire Resuscitatie en omvat de handelingen die het mogelijk maken om de werking van hart (cardio) en de longen (pulmonair) weer op gang te brengen (resuscitatie).

Jaarlijks overlijden in Europa duizenden mannen en vrouwen aan een plotse hartstilstand. Een deel van deze slachtoffers zou gered kunnen worden indien, in afwachting van de aankomst van gespecialiseerde hulp, een omstander onmiddellijk start met de CPR-toepassing. De volledige handeling omvat de benadering van een noodsituatie met aandacht voor veiligheid, de alarmering van de hulpdiensten, de controle van het bewustzijn, de techniek van de beademing en de techniek van de hartmassage.

Naar aanleiding van de verjaardag van een halve eeuw CPR bood AZ Sint-Blasius in Dendermonde al haar medewerkers buiten de zorg - de zorgmedewerkers zijn immers al opgeleid - de mogelijkheid om in december 2010 een CPR-opleiding te volgen. Techniekers, boekhouders, schoonmaakpersoneel, secretaressen, koks... iedereen kreeg de kans om de levensreddende techniek te leren. De workshops werden gegeven door de artsen en verpleegkundigen van de dienst spoedgevallen. Katrien Van Laeken, medisch diensthoofd spoed: "Drie minuten kunnen het verschil maken tussen leven en dood. We willen onze medewerkers opleiden om adequaat te reageren op noodsituaties, zowel in hun privésfeer als bijvoorbeeld op de openbare weg."

Recent werden de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie over CPR aangepast. De nieuwe richtlijnen leggen nog meer dan in het verleden de nadruk op hartmassage, minder dan op mond-op-mondbeademing. Wie de CPR-techniek wenst aan te leren, kan terecht bij het Rode Kruis (www.rodekruis.be) dat opleidingen organiseert in reanimatietechnieken en EHBO.

Bron: www.azsintblasius.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen