< Terug naar overzicht

Banksector komt niet tot cao

De banksector is er niet in geslaagd een collectieve arbeidsovereenkomst af te sluiten voor 2005-2006. Tussen de sociale partners is het water te diep. De banken starten nu met onderhandelingen op ondernemingsniveau.

De socialistische bediendebond BBTK mist in het ontwerpakkoord binnen het paritair comité garanties voor jobzekerheid, eindeloopbaan en koopkracht. Ze dringt aan op een conventie “die aan de noden van de bankbedienden tegemoetkomt”. Michel Vermaerke van de werkgeverskoepel Febelfin wijst erop dat voor nieuwe onderhandelingen een nieuw mandaat van de raad van bestuur nodig is.



Anders dan de BBTK en de liberale bonden, keurden de christelijke bediendebonden LBC en CNE voor de zomer al een ontwerpakkoord goed. Die tekst sprak over een verhoging van de barema’s met 18 euro en de geleidelijke afschaffing van de kleinere B-barema’s, en voorzag in premies (2 x 200 euro) voor wie boven de barema’s zit.



Tjeu Tijskens, onderhandelaar van LBC, betreurt het ontbreken van een cao op sectorniveau. Vooral in kleinere banken kunnen de werknemers volgens hem de dupe zijn. Ze staan er minder sterk en de marge om te onderhandelen zal klein zijn. Toch vreest hij ook voor moeilijke gesprekken in de grotere banken. Tijskens: “Bij Fortis heeft topman Votron besparingen aangekondigd.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen