< Terug naar overzicht

Bedrijfsaalmoezeniers zijn booming business

In de VS – waar anders? – zijn 4000 bedrijfsaalmoezeniers in de weer om werknemers vertroosting te brengen. Hun aantal stijgt, maar het fenomeen ligt ook onder vuur. Hoofdpijn? Drankprobleem? Overspannen? De religieuze consultant zorgt ook voor soelaas op het werk, tegen een fractie van de prijs die gespecialiseerde begeleiders vragen.

Het National Institute of Business and Industrial Chaplains schat dat over de gehele VS 4000 aalmoezeniers diensten verstrekken in ondernemingen. De bedrijven betalen hen daarvoor 8 tot 10 dollar per maand en per werknemer. Hoofdpijn? Drankprobleem? Overspannen? De religieuze consultant zorgt ook voor soelaas op het werk, tegen een fractie van de prijs die gespecialiseerde begeleiders vragen. Vooral in de zogenaamde Bible Belt en Sun Belt in het zuiden hebben de aalmoezeniers succes, in andere regio’s stuitten ze op verzet. Texas spant de kroon, de van daar afkomstige president G.W. Bush is een fervente en praktiserende voorstander van religie op de werkplaats. In Dallas werd in 1984 Marketplace Ministries opgericht dat vandaag meer dan 1300 voltijdse en deeltijdse aalmoezeniers aan de slag heeft in 35 staten. Andere religieuze bedrijven doen hetzelfde op bescheidener schaal. Zij krijgen respons van werkgevers die vooral “gelukkigere” en dankbaardere werknemers hopen te krijgen. Langs werknemerszijde jagen vooral de angst voor het terrorisme en de werkonzekerheid de behoefte aan spirituele consultancy aan.
Minder armslag krijgen de aalmoezeniersbedrijven aan de Oostkust en de Westkust. Een enquête onder 200 HR-managers daar reveleerde dat 60% weliswaar positief staat tegenover spiritualiteit op de werkplek, maar tegelijkertijd ook de georganiseerde religie wil buiten houden. (Bron: Workforce)

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen