< Terug naar overzicht

Bekroning Zorgwerkgever 2012 voor het eerst uitgereikt

Drie woonzorgcentra in Vlaanderen werden voor het eerst bekroond als Zorgwerkgever 2012. Ze werden geselecteerd op basis van een onderzoek door Peter Van Bogaert van de Universiteit Antwerpen.

Net als elke sector binnen de gezondheidszorg is het in de woonzorgcentra alle hens aan dek om voldoende krachten te werven en te behouden. De krapte op de arbeidsmarkt is een algemeen probleem, maar ouderenvoorzieningen hebben bovendien niet altijd hun perceptie mee. Veel jonge krachten vinden het werk bijvoorbeeld te eenzijdig en weinig dynamisch.

Dit beeld strookt niet met de realiteit volgens zorgambassadeur Lon Holtzer: "Een pak studenten verpleegkunde komt tijdens zijn eerste stage in een woonzorgcentrum terecht. Daar krijgen zij het gevoel dat ze er alleen maar moeten verzorgen. Idealiter zouden zij in het derde jaar moeten terugkeren om te ondervinden dat een job in de ouderenzorg nog andere mogelijkheden biedt. Potentiële werknemers hebben onterecht een minder mooi beeld van de sector, terwijl die net belangrijke troeven heeft. De kleinschaligheid van veel organisaties maakt bijvoorbeeld dat personeelsleden zich er thuis voelen en tevreden zijn."

Dat de medewerkers globaal tevreden zijn, blijkt uit het onderzoek van professor Peter Van Bogaert (Universiteit Antwerpen) waaruit de beste Zorgwerkgever 2012 werd geselecteerd. Die audit peilde naar de werkomgeving en de visie van zorgmedewerkers op de kwaliteit van hun instelling. "Medewerkers die hun werkomgeving gunstig ervaren, zijn enthousiaster, voelen zich meer betrokken, lopen minder risico op een burn-out en schatten de kwaliteit van de zorg hoger in", licht Van Bogaert toe. "Die omgeving hangt af van de interdisciplinaire relaties, van de relatie met de arts en andere specialisten, maar ook van afspraken, ontwikkelingstrajecten, bijscholingsmogelijkheden, enzovoort."

Op veel elementen scoren de woonzorgcentra meer dan behoorlijk, maar natuurlijk is het plaatje nooit perfect. De betrokkenheid van het personeel bij het beleid kan volgens Van Bogaert nog beter. "Je zou die betrokkenheid structureel moeten organiseren, zodat medewerkers binnen de doelstellingen van de organisatie meer zelf kunnen beslissen over hun proces."

Een andere vaststelling is dat lagergeschoolde medewerkers, zoals logistieke krachten en verzorgenden, systematisch minder tevreden zijn dan collega’s met een hoger diploma, zoals zorg- en verpleegkundigen. Ook de groep professionals die voor dementerende patiënten zorgt, voelt zich doorgaans minder tevreden over zijn baan.

Tientallen woonzorgcentra en meer dan 900 respondenten namen aan de bevraging deel. De inzendingen werden volgens de grootte van de instelling in drie categorieën verdeeld: kleine woonzorgcentra met minder dan 75 wooneenheden, middelgrote voorzieningen met 76 tot 125 wooneenheden en grote centra met meer dan 125 woonplaatsen. In elke categorie werden drie centra genomineerd en daarvan kreeg er telkens een de hoofdprijs: een cheque van 2500 euro. Winnaars waren respectievelijk de woonzorgcentrum Villa Mozart uit Heusden-Zolder, Ter Berken uit Roeselare en Vincenthof uit Oostakker.

"Met de Zorgwerkgever 2012 willen we de leidinggevenden tools aanreiken waarmee ze in hun organisatie aan de slag gaan. Tegelijkertijd verdient de sector een duwtje in de rug", vindt Hilde Taillieu van de vzw Anders, die samen met Ablecare het project trekt.

Bron: Weliswaar, www.zorgwerkgever.be

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen