< Terug naar overzicht

Belgische gezondheidszorg op elfde plaats in Europa

België staat op plaats 11 van 33 Europese landen voor zijn gezondheidszorg. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index (EHCI), een onderzoek naar de gezondheidszorg in de Europese Unie. Daarmee doet ons land het één plaats beter dan in 2008.

De denktank Health Consumer Powerhouse, die steun krijgt van de Europese Commissie, onderzocht het gezondheidszorgsysteem in de 33 landen. Voor het onderzoek werden 38 indicatoren in rekening gebracht. Deze zijn verdeeld over 6 domeinen van de gezondheidszorg die belangrijk zijn voor de consument, zoals patiëntenrechten en -voorlichting, wachttijd voor de behandeling en aanbod van diensten.
België eindigt vóór Finland en Ierland, maar na landen als Luxemburg en Noorwegen. Ons land scoort goed voor wachttijden of aangeboden diensten, maar in e-gezondheid hinken we achterop. "De Belgen hebben goede toegang tot gezondheidszorg", volgens Arne Björnberg, directeur van de EHCI. "Ook is België een van de enige landen in Europa waar patiënten echt kunnen kiezen waar ze zich laten verzorgen. Toch zijn de medische resultaten niet goed genoeg om België in de Europese top 10 te plaatsen."
Op de eerste plaats in het rijtje eindigt Nederland, gevolgd door Denemarken, IJsland en Oostenrijk. Net als vorig jaar is Nederland dus opnieuw het land met de meest cliëntvriendelijke gezondheidszorg in Europa. Volgens directeur Björnberg zou deze koppositie erop wijzen dat het land een succesvolle benadering heeft gevonden met zijn systeem van concurrentie bij de financiering van de zorg.

Bron: De Standaard, Trouw

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen