< Terug naar overzicht

Belgische gezondheidszorg op vijfde plaats in Europese ranglijst

België staat op de vijfde plaats in een ranglijst van de best presterende gezondheidszorgsystemen van Europa. Vooral op het vlak van toegankelijkheid scoort de gezondheidszorg in ons land opvallend goed. Vorig jaar stond België nog op de zesde plaats. Nederland voert de lijst aan.

Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index (EHCI). Dankzij de beperkte wachttijd die aan een behandeling vooraf gaat, haalt ons land, samen met Zwitserland, het maximum van het aantal punten (225/225) op het onderdeel 'toegankelijkheid'. “Wellicht het meest genereuze gezondheidssysteem in Europa”, zo luidt het in het rapport.

Op het vlak van resultaten van de behandeling, doet ons land het evenwel minder goed (198/250, goed voor een gedeelde dertiende plaats). De statistieken van het aantal depressies, van het aantal mensen dat kanker overleeft en van de afname van het aantal overlijdens na een beroerte, blijken immers slechts ‘gemiddeld’.

Net als vorig jaar, wordt ook gewezen op de mindere resultaten op het vlak van preventie (89/125, gedeelde vijftiende plaats). Voorts wordt ook het hoge antibioticagebruik in ons land nogmaals aan de kaak gesteld.

De Euro Health Consumer Index werd samengesteld op basis van 48 indicatoren. Daarbij staan onder andere patiëntenrechten, de toegankelijkheid van het zorgsysteem, preventie, geneesmiddelengebruik en de resultaten van de behandelingen centraal.

De lijst wordt aangevoerd door Nederland, dat 916 punten op 1000 scoort. Ook Zwitserland (894 punten), Noorwegen (854) en Finland (845) gaan België (836) nog vooraf.

Bron: De Standaard

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen