< Terug naar overzicht

Beroep van klinisch psycholoog (eindelijk) erkend

Na zestien jaar onderhandelen worden de klinisch psychologen erkend als volwaardige zorgverstrekkers.

Het wetsvoorstel-Muylle werd midden januari 2014 door de Kamercommissie Volksgezondheid goedgekeurd. Het wetsvoorstel erkent klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen als gezondheidszorgberoep en biedt tegelijk een beschermend kader voor de uitoefening van de psychotherapie.

“Na 16 jaar politieke onenigheid is het gisteren dan toch gelukt. 12.000 klinisch psychologen komen nu eindelijk uit de illegaliteit en we kunnen de psychologische hulpverlening nu volop inschakelen”, zegt Koen Lowet, van de Belgische Federatie van Psychologen.

“Er wordt nu een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de klinisch psycholoog als beroep en de psychotherapie als een praktijk. Dé psychotherapeut bestaat niet. Bovendien zijn we erin geslaagd om de universiteiten te verankeren in de Federale Raad voor Psychotherapie, zodat de wetenschappelijke onderbouwing gegarandeerd wordt”, legt Lowet uit.

De klinisch psychologen krijgen er nu een pak verantwoordelijkheden bij (zoals het organiseren van eventuele wachtdiensten, gedeelde dossiers, continuïteit van zorg en dies meer) en moeten van nul af aan beginnen. “Veel psychologen zullen dan ook zware investeringen moeten doen in hun praktijk.”

Lowet verwacht dan ook dat de tarieven van psychologen omhoog zullen gaan: “De meeste psychologen houden op dit moment praktijk in bijberoep na hun werk in een voorziening. Ze konden de tarieven daardoor enigszins laag houden, omdat ze er niet van hoefden te leven. Met alle verplichtingen als zorgverstrekker zal dat niet meer mogelijk zijn. Van een tarief van 40 à 50 euro per consult kan je onmogelijk leven. Ter vergelijking: in Nederland of Duitsland betaal je al snel 80 tot 100 euro voor een consult."

De erkenning maakt wel de weg vrij voor terugbetaling. Het Riziv heeft daar plannen voor, maar wanneer en hoeveel er wordt terugbetaald, moet nog worden bepaald.

Bron: Belgische Federatie van Psychologen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen