< Terug naar overzicht

Beroepen uit de gezondheidszorg blijven knelpuntberoepen

Beroepen uit de gezondheidszorg blijven een klassieker op de lijst met knelpuntberoepen die de VDAB jaarlijks samenstelt.

In Vlaanderen zijn er altijd beroepen waarvoor er moeilijk geschikte kandidaten gevonden worden. Elk jaar brengt de VDAB deze beroepen in kaart. Al meer dan 10 jaar vormen technische beroepen de hoofdmoot. Dit wordt ook dit jaar, zeker nu de conjunctuur weer aantrekt, bevestigd.

Nog meer dan vroeger wordt het moeilijker om hooggeschoolde technici te vinden. Meer dan de helft van de top tien op de knelpuntenlijst behoort daartoe: van werfleider/conducteur bouw tot leidinggevende industriële productie. Ook voor meer uitvoerende profielen als metselaars en onderhoudsmecaniciens groeit het probleem: vaardigheden in nieuwe technieken en de vraag naar meer polyvalentie in kleinere bedrijven zorgen voor een kwalitatief tekort.

Daarnaast blijven eveneens de andere ‘klassiekers’ bestaan: beroepen uit de gezondheidszorg, ICT-specialisten, chef-koks, vrachtwagenbestuurders. Vooral het tekort aan hoofdverpleegkundige, verpleegkundige en zorgkunde is nijpend.

De oorzaak van het knelpunt ligt niet altijd bij een tekort aan kandidaten. Soms zijn het eerder specifieke arbeidsomstandigheden of is er een gebrek aan bepaalde competenties bij de kandidaten. Bovendien is er bij sommige beroepen een verandering in gevraagde competenties. Zo is er bij administratieve beroepen zoals boekhouder een verschuiving van het uitvoerende, registrerende werk naar meer gespecialiseerde, adviserende en controlerende taken.

Bron: VDAB


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen