< Terug naar overzicht

Bescherming tegen prikaccidenten wordt recht

Europa wil dat artsen en verplegers beter beschermd zijn tegen mogelijke verwondingen door naalden en spuiten, die nu jaarlijks 1,2 miljoen medewerkers treffen. Prikverwondingen kunnen infecties veroorzaken of leiden tot ziektes, zoals virale hepatitis of aids.

De overeenkomst werd in juli vorig jaar al ondertekend door de vakbonden en werkgevers in de ziekenhuissector. Op 8 maart hebben de Europese ministers van Werkgelegenheid eveneens hun handtekening geplaatst onder het akkoord met als doel het binnen drie jaar om te zetten tot een nationaal recht.

Werkgevers en vertegenwoordigers van de werknemers gaan in een eerste fase de risico's evalueren rekening houdend met de technologie, arbeidsorganisaties of andere kwalificatievaardigheden in de ziekenhuizen. Als men ziet dat mogelijke instrumenten een risico van letsel of infectie tonen, voorziet de wet verschillende maatregelen waaronder het onmiddellijke verbod ervan. Moderne naalden uitgerust met een beveiligingssysteem worden niet verboden. Na sterilisatie kunnen deze naalden zelfs hergebruikt worden.

Ook zullen de professionals verschillende procedures moeten volgen voor het veilig gebruiken en weggooien van scherpe medische instrumenten en besmet afval, zoals zwachtels en handschoenen.

Daarnaast moeten de werkgevers inspanningen leveren op het vlak van informatie en opleiding. Indien een werknemer toch gewond geraakt, dan moet het ziekenhuis zorgen voor de verzorging en voor psychologische bijstand.

De overeenkomst tussen de sociale partners en de EU is van toepassing op alle personeelsleden, dus ook voor schoonmaakploegen en verplegers aan huis.

Bron: Knack

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen