< Terug naar overzicht

Bij ziekenhuisopname tellen voortaan de nachten

In de toekomst betalen patiënten wellicht voor elke doorgebrachte nacht in een ziekenhuis en niet meer voor elke begonnen dag. Dat moet de overconsumptie en de groei van de kosten van de ziekteverzekering indammen. Dit voorstel is goed voor 20 miljoen euro in de begroting van 2014.

"Iedereen kent wel een verhaal van een ziekenhuis dat patiënten ’s middags opneemt en de dag erna ’s ochtends ontslaat. Tot nu mocht het ziekenhuis daarvoor twee volle dagen factureren en dat was ons al langer een doorn in het oog", zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten. "Voortaan tellen de nachten en niet meer de dagen. Dit resulteert in een lagere factuur voor de patiënt zonder dat geraakt wordt aan de kwaliteit van de zorg."

De ziekteverzekering krijgt volgend jaar van de overheid een budget van ruim 27 miljard euro toegewezen, minder dan waar de normale uitgavengroei in voorziet. Ziekenfondsen en zorgverstrekkers moesten 86 miljoen euro extra besparingen vinden, bovenop de 50 miljoen euro die de regering oplegde in de geneesmiddelensector en de 11 miljoen euro bij het diplomatiek personeel.

De beslissing voor de nieuwe regeling viel op het Medicomut-overleg tussen artsen en ziekenfondsen, bevestigt voorzitter Jo De Cock. De overeenkomst moet nu worden voorgelegd aan de algemene raad van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Daarna moet ook de regering nog haar fiat geven, maar De Cock verwacht daar geen moeilijkheden.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen