< Terug naar overzicht

Blanpain hekelt Bolkestein-commotie

Volgens de richtlijn-Bolkestein mag een onderneming uit de EU in een ander land van de EU de wettelijke bepalingen van ‘het land van oorsprong’ volgen. De vakbonden vrezen dat daardoor Oost-Europese ondernemingen in ons land voor dumpinglonen zullen werken waar Belgische ondernemingen niet tegenop kunnen. “Onterecht”, zegt Roger Blanpain, “de arbeids- en loonvoorwaarden vallen niet onder dat principe”. “Wie zal dat controleren”, repliceren ACV en ABVV.

Op 19 maart betoogden in Brussel 60.000 personen tegen de richtlijn-Bolkestein. Uit vrees voor de concurrentie van Oost-Europese bedrijven, uit vrees voor hun baan. Professor Roger Blanpain stelt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. De richtlijn heeft administratieve en juridische vereenvoudiging tot doel. Ze moet de markt doorzichtig maken zodat de stap om ook in het buitenland te investeren gemakkelijker gezet wordt. “Als de formaliteiten verdwijnen en de dienstenmarkt vrij is, krijgen we meer jobs. Aan de arbeids- en loonvoorwaarden wordt niet geraakt”, stelt Blanpain.


De vakbonden betwisten die stelling. “Op dit moment is de richtlijn tijdelijk ingetrokken. Er wordt gewerkt aan een aanpassing, op vraag van Frankrijk”, zegt Lieven Vanhoutte van het ABVV. “Het is nu nog niet zeker of de arbeids- en loonregels van het vestigingsland gelden. Voor een jurist als Blanpain vind ik het straf dat hij daar van uitgaat. Bovendien vraag ik me af hoe je de controle op de naleving van onze regels kan verzekeren.”


Die bezorgdheid deelt Vanhoutte met zijn ACV-collega Patrick Wirix. Die vraagt zich ook af hoe men kan toezien op de naleving van de regels die in het land van oorsprong van kracht zijn. “In landen als Polen of Letland staat de wetgeving in de kinderschoenen. De binnenlandse bedrijven houden er zich nauwelijks aan de regels. Hoe zal Letland waken over een onderneming in België? Of moet het vestigingsland de wetgeving van al die gastlanden doorgronden om zelf controles uit te voeren? Zolang er hierover geen duidelijkheid is, zijn wij tegen de richtlijn.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen