< Terug naar overzicht

Brasschaatse ziekenhuizen AZ Klina en De Mick fuseren deze zomer

De ziekenhuizen De Mick en AZ Klina in Brasschaat gaan vanaf 1 juli 2014 fuseren. Een samenwerking die voor beide ziekenhuizen voordelen oplevert en in een stroomversnelling kwam door een bijzondere bepaling in de recentste staatshervorming.

Hierdoor zijn ze samen goed voor 580 bedden en krijgen patiënten in het noorden van Antwerpen een totaalpakket van acute en chronische zorg aangeboden. Door de fusie is het voortbestaan van De Mick verzekerd en gaan er geen banen verloren.

Beide ziekenhuizen werkten al nauw samen, maar de recente staatshervorming heeft de samenvloeiing aanzienlijk bespoedigd. In het Vlinderakkoord werd immers bepaald dat zeven 'gespecialiseerde Vlaamse ziekenhuizen', waaronder De Mick, voortaan onder de Vlaamse Gemeenschap vallen.

“Deze ziekenhuizen worden gecatalogeerd onder de noemer ouderenzorg. Maar dat is uiteraard absurd, want wij hebben een afdeling voor comapatiënten van alle leeftijdsgroepen”, zegt algemeen directeur Ludo Van Kets van De Mick.

Een bizarre regeling die mogelijk consequenties heeft voor het ziekenhuis en zijn patiënten. “We hebben geregeld vragen gesteld over ons nieuwe statuut”, zegt Van Kets. “Blijven we in het nieuwe statuut erkend als ziekenhuis? De antwoorden vanuit Vlaanderen waren volgens de directeur voor interpretatie vatbaar. 'Vandaar dat we het zekere voor het onzekere nemen en fuseren met onze lokale partner Klina.”

Ook voor het AZ levert de samenwerking voordelen op. “De acute revalidatie die De Mick verleent, vormt voor ons een complementair segment”, zegt adjunct-directeur Chris D'Espallier van het Klina. “Op die manier kunnen we de kwaliteit van de gezondheidszorg in onze regio aanzienlijk verbeteren.”

Als Vlaams minister voor Volksgezondheid Jo Vandeurzen de fusie erkent, werken de ziekenhuizen vanaf juli 2014 onder dezelfde vlag.

Bron: De Standaard/Het Nieuwsblad/Het Laatste Nieuws/Gazet van Antwerpen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen