< Terug naar overzicht

Britten willen meer HR-professionals in raad van bestuur

CIPD, de Britse beroepsvereniging van HR-professionals, reageert op een doorlichting van de raden van bestuur. HR-managers zijn daar immers nauwelijks of niet te vinden. Nochtans kan hun inbreng de efficiëntie van de raad stevig verhogen.

Op vraag van de Britse overheid schoof consultant Derek Higgs, een specialist inzake corporate governance (zeg maar gezond bedrijfsbestuur), de samenstelling en efficiëntie van de raden van bestuur onder de loep. Hij tekende zelfs een inmiddels controversieel ontwerp uit, waarbij onafhankelijke bestuurders zowat als waakhond optreden om schandalen à la Enron te voorkomen.
Die studie mondde ook nog uit in een pleidooi om de raden dringend meer zuurstof te geven door de inbreng van leden met andere vaardigheden en een andere achtergrond. Om doelmatig te kunnen optreden, is een breder perspectief wenselijk dan datgene wat nu doorgaans geboden wordt: het perspectief van een paar algemeen managers en hier en daar een financiële knaap erbij. Knaap, want vrouwen blijken ook opvallend weinig aanwezig.
Het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), de Engelse beroepsvereniging van HR-professionals (meer dan 116.000 leden), heeft niet geaarzeld om erop te wijzen dat een raad van bestuur ook meer HR-managers nodig heeft. HRM is immers ook nog altijd een afdeling waar de raad van bestuur niet komt aankloppen voor versterking. Door de inbreng van HR-professionals in de raad zouden twee troeven uitgespeeld kunnen worden. Ten eerste: de stem van het personeel zou via de HR-professional gehoord kunnen worden. Zo zou op zijn minst ook het personeelsbeleid au sérieux genomen worden. Ten tweede: ook kennis, ervaring en achtergrond van de HR-professional kunnen erg nuttig zijn voor het bestuur.
De reactie van de CIPD toont meteen ook aan hoe interessant het is om een sterke beroepsvereniging te hebben. Zo kunnen de HR-verantwoordelijken ook onmiddellijk reageren op interessante rapporten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen