< Terug naar overzicht

Brugpensioen wordt duurder

Op 1 april 2010 wordt het brugpensioen heel wat duurder voor de werkgever. Hoe jonger de werknemer, hoe meer werkgevers voortaan zullen moeten betalen. Voor ‘jonge bruggepensioneerden’ kan dat zelfs een kwart meer zijn.

De regering wil het brugpensioen ontmoedigen. Vanaf 1 april 2010 zullen bedrijven per bruggepensioneerde een extra jaarlijkse kost van gemiddeld 570 euro moeten betalen. Die extra kost moet neergeteld worden tot de werknemer de wettelijke pensioenleeftijd bereikt (65 jaar).
De extra kosten vloeien voort uit de vervanging van de vaste sociale bijdrage van de werkgever (75 euro) op het inkomenssupplement door een leeftijdsgebonden sociale bijdrage.

‘Hoe jonger, hoe duurder’


De extra kosten worden ingevoerd volgens het principe ‘hoe jonger de werknemer, hoe duurder’. Voor wie op 58 jaar met brugpensioen wordt gestuurd, zal de werkgever 1500 euro extra per jaar moeten betalen. Voor 50-jarigen kan dat zelfs oplopen tot 16.000 euro.

Niet in non-profit en bedrijven in moeilijkheden


De nieuwe maatregel geldt niet voor bedrijven in moeilijkheden of in herstructurering. Ook de non-profitsector valt er buiten.

Geen premie voor vijftigplussers


Er komt nog een maatregel die vijftigplussers treft. Federaal minister van Werk Joëlle Milquet (CDH) blijft er immers bij dat ze de doelgroepenpremie voor vijftigplussers afschaft. Als compensatie zou er wel een algemene lastenverlaging komen. In Vlaanderen keren alle politieke partijen zich tegen Milquets maatregel.

Bron: HR Governance, Het Nieuwsblad

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen