< Terug naar overzicht

Cruciale rol social profit in hertekening Vlaams sociaal overleg

Bij stakeholders uit de social profit is er bezorgdheid over de betrokkenheid van de sector in het sociaal overleg in Vlaanderen. Nochtans raken heel wat van de bevoegdheden die Vlaanderen erbij krijgt in het kader van de zesde staatshervorming, rechtstreeks aan de bevoegdheden in het gezondheids-, welzijns- en gezinsbeleid.

Een platformtekst die aandacht vraagt voor de evenwichtige vertegenwoordiging van alle sociaal-economische partners in het hertekend sociaal overleg in Vlaanderen, werd ondertekend door 29 stakeholders uit de brede social profit. Deze tenoren uit de sector maken zich zorgen over het herstructureringsvoorstel dat de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) in alle haast uitrolt. In dit voorstel wordt aan de SERV immers een centrale rol toebedeeld voor het sociaal overleg in Vlaanderen. Merkwaardig is dat voor de nieuwe overlegfunctie voor de social-profitsector nog geen plaats is voorzien overeenkomstig haar soortelijk gewicht. Nochtans is dit in de Nationale Arbeidsraad en in de andere gewestelijke adviesraden wel het geval.

Bruno Aerts, directeur Vereniging voor Social Profit Ondernemingen (Verso): "Wij vragen dat de sociale partners de moed tonen om de hervorming van de SERV grondig en doordacht aan te pakken. Improvisaties kunnen enkel leiden tot een status quo, niet tot een sterk en gedragen overlegmodel dat de toekomst met vertrouwen tegemoet treedt."

De social profit in Vlaanderen is goed voor 13.800 ondernemingen met 372.000 arbeidsplaatsen of 17 procent van de loontrekkende tewerkstelling.

De volgende stakeholders ondertekenden de platformtekst: Bruno Aerts (directeur Verso), Agnes Bode (voorzitter VVDG), Xavier Brenez (directeur-generaal Onafhankelijke Ziekenfondsen), Paul Callewaert (algemeen secretaris NVSM), Frank Cuyt (directeur Vlaams Welzijnsverbond), Peter Degadt (afgevaardigd bestuurder Zorgnet Vlaanderen), Francis Devisch (directeur VLAB), Erwin Devriendt (afgevaardigd bestuurder Solidariteit voor het Gezin), Robert Geeraert (directeur VVDG), Johan Hellings (afgevaardigd bestuurder ICURO), Stefan Hendriks (voorzitter VSO), Luc Jaminé (directeur VSO), Christ’l Joris (voorzitter Rode Kruis-Vlaanderen), Marc Justaert (voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten), Bart Massart (directeur MID), Geert Messiaen (secretaris-generaal van de Liberale Mutualiteiten), Prof. Em. Wim Moesen (voorzitter Verso), Jan Renders (voorzitter Vlaams Welzijnsverbond), Prof. Dr. Philippe Vandekerckhove (gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen), Hendrik Van Gansbeke (algemeen coördinator Wit-Gele Kruis van Vlaanderen), Luc Van Gorp (voorzitter Wit-Gele Kruis van Vlaanderen), Mieke Van Hecke (directeur-generaal VSKO), Lieve Van Hoofstadt (voorzitter Sociare), Ludo Van Kets (voorzitter SOVERVLAG), Karin Van Mossevelde (directeur Gezondheid en Welzijn van het NVSM), Luc Van Nevel (voorzitter VLAB), Guido Van Oevelen (voorzitter Zorgnet Vlaanderen), Dirk Vermeulen (directeur Sociare), Paul Wille (secretaris-generaal VSKO).

De volledige platformtekst is te lezen op www.verso-net.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen