< Terug naar overzicht

Dave Ulrich in HR Square

In HR Square nummer 73, die deze week verschijnt, stellen we de HR GPS voor, een onderzoeksinstrument dat nagaat in welke mate de HR-functie voldoet aan het rolmodel van professor Dave Ulrich. In een exclusief interview reageert de bekendste en meest gewaardeerde HR-managementdenker zelf op de bevindingen. Hier krijgt u alvast een korte voorbeschouwing.

Het rolmodel van Dave Ulrich is een van de meest bekende typologieën van HR-rollen. De professor aan de Ross School of Business (van de University of Michigan) en medeoprichter van consultant RBL Group ziet vier verschillende manieren waarop HR-professionals waarde kunnen toevoegen. Dat gebeurt door:
 • 1. Een efficiënte HR-infrastructuur uit te bouwen (‘administrative expert’).

 • 2. De betrokkenheid en bijdragen van de werknemers te verzekeren (‘employee champion’).

 • 3. De interne transformatie en verandering te organiseren (‘change agent’).

 • 4. De uitvoering van de strategie te ondersteunen (‘strategic partner’).


 • Om echt een volwaardig businesspartner te worden, moet HR deze vier evenwaardige rollen vervullen. HR moet zowel operationeel als strategisch zijn, zowel gericht op het ondersteunen van medewerkers en managers, als op het controleren en bewaken van processen. Alle rollen moeten dus evenveel aandacht krijgen en moeten worden geïntegreerd. Alleen op die manier kan HRM een toegevoegde waarde inhouden voor de resultaten van de organisatie.
  Zo luidt de theorie. Maar in hoeverre brengen HR-afdelingen dit vandaag in de praktijk? Die vraag hield Jeroen Delmotte (KU Leuven) en Luk Smeyers (voormalig internationaal HR-manager van The Nielsen Company, Starbucks en PepsiCo) van HR-onderzoeksbureau iNostix bezig. Om antwoorden te vinden, lanceerden ze samen met HR-dienstverlener Acerta de HR GPS: een onderzoeksinstrument dat nagaat in welke mate de HR-functie voldoet aan het rolmodel van Ulrich.

  Dat levert momenteel de volgende conclusies op:
 • HR is zeker de administratieve expert.

 • Toch een opmerking daarbij: op het vlak van automatisering van HR-processen is nog een lange weg af te leggen.

 • HR mag ook wel de werknemerskampioen genoemd worden, maar slaagt er niet in om zelf de betrokkenheid van werknemers te verhogen en delegeert een stuk van deze rol aan direct leidinggevenden.

 • HR wordt niet beschouwd als ‘change agent’, maar wil die rol wel graag opnemen.

 • HR-professionals nemen de strategische rol niet of te weinig op.


 • De HR GPS vloeit voort uit het onderzoek van Jeroen Delmotte en kwam tot stand op initiatief van Acerta Consult. Ze is te raadplegen op www.ikgavoorHR.be.

  In HR Square nummer 73 vindt u een exclusief interview met de meest invloedrijke HR-managementdenker: Dave Ulrich reageert er op de bevindingen van de HR GPS.
  Abonnees van HR Square krijgen dit in het volgende nummer te lezen!
  Nog geen abonnee?
  Vraag uw gratis proefnummer (zolang de voorraad strekt)
  via e-mail naar Carine De Smet: carine.de.smet5@telenet.be

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen