< Terug naar overzicht

“De vergrijzing is een enorme kans voor de Vlaamse economie”

In de huidige crisisperiode zijn we meer dan ooit op zoek naar economische kansen en groei. Volgens Marc De Vos, directeur van het Itinera Institute en docent aan de Universiteit Gent, liggen deze voor het grijpen in de zorgsector en de ouderenzorg. Hij pleit voor dynamisme en innovatie. Maar eerst moeten we een ernstig maatschappelijk debat voeren over de financiering van de sociale zekerheid en de organisatie van de gezondheidszorg.

Onmiskenbaar staat de zorgsector voor een aantal ernstige uitdagingen. Zo zijn de instroom van voldoende zorgpersoneel en het aanbieden van voldoende aangepaste voorzieningen stevige uitdagingen. Vaak worden deze vragen problematisch benaderd. Ze kunnen echter evengoed een bron van creativiteit vormen. Dit is het uitgangspunt van het Zorgsymposium ‘Uitdagingen voor de Zorgsector in Vlaanderen’.
Marc De Vos, algemeen directeur van het Itinera Institute neemt de plenaire openingsessie van het Zorgsymposium voor zijn rekening. HR Square zocht de professor op en kreeg een exclusief voorsmaakje. De Vos schetst openhartig een aantal uitdagingen en brengt mogelijke strategieën en oplossingen aan. Daarbij neemt hij geen blad voor de mond en wijst hij alle stakeholders op hun verantwoordelijkheid. Abonnees lezen het volledige interview in HR Square nr. 75, het tijdschrift dat ze vandaag of morgen in hun bus vinden, of in het webarchief. Enkele citaten en krachtlijnen willen we u niet onthouden.

 • "Zorgbeleid is geen zorg voor morgen."


 • "De sociale zekerheid is geen doel maar een middel."


 • “De Vlaamse zorgverzekering en hospitalisatieverzekering zijn zelfs geen doekjes voor het bloeden.”


 • “De Belgische budgettaire fixatie in de gezondheidzorg is symptomatisch voor een ideeënschaarste.”


 • "De doelstellingen van een goed zorgbeleid zullen we nooit halen door uitsluitend publieke middelen aan te wenden."


 • “De fundamentele sociaaleconomische uitdagingen worden niet opgelost met de waan dat Vlaanderen voor het eigen volk en met eigen penningen wel het gat in de sociale zekerheid zal dichtrijden.”


 • "Ouderenzorg is een enorme economische opportuniteit. De vergrijzing kan groei en banen opleveren."


 • “Zorg is de groeisector van de Vlaamse economie. De toekomst voor alle spelers in de zorgsector is positief. De groei is zeker. De vraag is hoe we die zo succesvol mogelijk kunnen organiseren, op maatschappelijk, ethisch, budgettair en economisch vlak."


 • "Het personeelstekort is een luxeprobleem."
 • Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen