< Terug naar overzicht

Decreet over ‘het netwerk voor digitale gegevensdeling in de zorg’ goedgekeurd

De Vlaamse regering keurde op 31 januari 2014 het ontwerp van decreet over het netwerk voor digitale gegevensdeling in de zorg goed. Dit decreet maakt het mogelijk dat zorg- en hulpverleners gegevens van een zorggebruiker elektronisch met elkaar kunnen uitwisselen. Voorwaarde is dat de zorggebruiker daarmee akkoord gaat.

Het ontwerp van decreet vertrekt nu naar het Vlaams Parlement voor bespreking en definitieve goedkeuring. Door dit decreet kunnen zorg- en hulpverleners gegevens van een zorggebruiker elektronisch met elkaar uitwisselen.

Dat moet leiden tot een betere en efficiëntere zorg in functie van de gebruiker. De zorg- en hulpverleners zullen namelijk beschikken over accurate en actuele informatie. Zo moeten zij en de zorggebruiker minder tijd verspillen aan het (in)geven van administratieve gegevens. Bovendien kan het netwerk ook dubbele onderzoeken vermijden.

“Op die manier zal de zorg ook veiliger worden. Als de ene arts weet wat de andere arts al heeft voorgeschreven, daalt het risico op conflicterende medicatie, om maar één voorbeeld te geven”, zegt minister Vandeurzen. Eén van de inspanningen om gegevensdeling in de zorg te stimuleren, is de ontwikkeling van Vitalink.

De zorggebruiker krijgt een centrale rol in het decreet. Zonder zijn toestemming worden er geen gegevens gedeeld tussen zijn zorg- en hulpverleners.

Bron: ZorgAndersTV.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen