< Terug naar overzicht

Deontologische code voor psychologen

Vanaf 26 mei 2014 zijn psychologen wettelijk gebonden aan een deontologische code met gedragsregels. Bij niet-naleving kan een tuchtraad hen sancties opleggen. Hierdoor krijgen hun cliƫnten de garantie op een ethisch correcte begeleiding, alsook de mogelijkheid om klacht in te dienen in geval van ontsporingen. Voor zowel psychologen als cliƫnten betekent dit een stap vooruit.

De Belgische Federatie voor Psychologen (BFP) erkent dat er soms fouten gemaakt worden tegen belangrijke deontologische principes. Deze gaan van onvoldoende bijscholing, over onjuiste rapportage tot grensoverschrijdend gedrag. Ontevreden cliënten konden tot voor kort enkel aankloppen bij de federatie. “De federatie behandelde het afgelopen jaar zo’n 40 klachten. Deze gingen echter vaak over niet-leden, waardoor we niet konden ingrijpen. En iemand schorsen als psycholoog viel hoe dan ook buiten onze mogelijkheden”, zegt Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de BFP.

“Deze code zal de gehele beroepsgroep nog meer stimuleren tot een correcte praktijk”, zegt Edward Van Rossen, directeur van de Psychologencommissie, een overheidsinstantie die intussen al 20 jaar toeziet op wie zich psycholoog mag noemen en wie niet.

De wetswijziging verhindert ook dat psychologen die in het buitenland een veroordeling kregen, hun activiteiten zomaar naar ons land kunnen verplaatsen. “Zo wordt de titel van psycholoog een echt kwaliteitslabel dat vertrouwen inboezemt”, zegt Van Rossen.

Een tuchtraad binnen de Psychologencommissie, bestaande uit magistraten en psychologen, zal zich over de klachten buigen.

Toch is echter nog werk aan de winkel. De titel van psycholoog wordt geregeld misbruikt door personen die niet erkend zijn door de Psychologencommissie en dus niet gebonden zijn aan de deontologische regels voor psychologen.

Bron: BFP

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen