< Terug naar overzicht

Dertig ziekenhuizen zijn spilziek

Van de 116 Belgische ziekenhuizen gaan er volgens de ziekteverzekering 30 systematisch verspillend te werk bij medische standaardingrepen. Het gaat om 19 Waalse, 6 Brusselse en 5 Vlaamse ziekenhuizen.

Volgens het Riziv zouden die ziekenhuizen 'buitensporig handelen': voor de behandeling van identieke aandoeningen, rekenen ze de ziekteverzekering systematisch meer aan dan hun collega's. Die instellingen doen vooral meer diagnostisch onderzoek (radiologie, scans en labo-onderzoeken) en meer technische ingrepen. Dat kost de ziekteverzekering onnodig veel geld. Het gaat niet om hooggespecialiseerde of zeldzame ingrepen, maar om veel voorkomende standaardingrepen zoals het wegnemen van een appendix.

Een en ander wordt berekend met de methode van de referentiebedragen, die Frank Vandenbroucke (sp.a) nog invoerde toen hij federaal minister van Sociale Zaken was van 1999 tot 2003, en die pas met jaren vertraging wordt toegepast. In 2011 wordt geoordeeld over de gegevens van het jaar 2008.

Dat verspillen en 'buitensporig handelen' wordt bestraft door het Riziv. De 30 ziekenhuizen moeten samen 5 miljoen euro terugbetalen aan de ziekteverzekering met een gemiddelde van 165.000 euro. Een derde van dat bedrag heeft te maken met overdreven diagnoses via medische beeldvorming (radiologie, scans), een zevende met overdreven labo-onderzoeken (klinische biologie) en de helft met buitensporige technische prestaties.

Van de 30 ziekenhuizen liggen er 19 in Wallonië, 6 in Brussel en 5 in Vlaanderen. Maar de regionale verschillen tekenen zich nog veel scherper af. In Wallonië handelt 45 procent van de ziekenhuizen buitensporig (19/43), in Brussel 40 procent (6/15), in Vlaanderen 9 procent (5/58).

Het Riziv deelt niet mee om welke ziekenhuizen het gaat. Het zegt wel dat er één academisch ziekenhuis bij is en dat er geen noemenswaardige verschillen zijn tussen grote en kleine, tussen openbare en privéziekenhuizen.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen